Scooby-Doo! WrestleMania Mystery (2014)

Regie: Brandon Vietti | 80 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Frank Welker, Mindy Cohn, Grey DeLisle, Matthew Lillard, Mary McCormack, John Cena, Michael Coulthard, Glenn Jacobs, George Murdoch, A.J. Lee, Anthony Carelli, Mike ‘The Miz’ Mizanin, Paul Levesque, Vince McMahon, Corey Burton, Bumper Robinson, Fred Tatasciore, Charles S. Dutton

De fictieve Duitse dog Scooby-Doo en zijn menselijke vrienden Shaggy, Fred, Daphne en Velma behoren zonder twijfel tot de bekendste en populairste tekenfilmfiguren uit de tv-geschiedenis. De in de 1969 door Hanna-Barbera Productions geadopteerde franchise bestaat onder meer uit diverse tekenfilmseries, meerdere lange tekenfilms en enkele speelfilms. Net zo’n begrip in de Verenigde Staten is World Wrestling Entertainment, de grootste showworstelbond van het land die haar huidige naam kreeg na de samenvoeging van de giganten de World Wrestling Federation en World Championship Wrestling in 2002. Showworstelen, feitelijk een mengvorm van theater en vechtsport, is vooral in de Verenigde Staten, Mexico en Japan enorm populair. De gevechten zijn grotendeels gechoreografeerd en gaan meestal tussen een klassieke held en een zogenaamde heel, iemand met overwegend nare karaktertrekjes die maar al te graag het publiek tegen zich in het harnas jaagt.

In ‘Scooby-Doo! WrestleMania Mystery’ versmelten de werelden van Scooby-Doo en de WWE tijdelijk. Het mysterie begint als Scooby en Shaggy kaartjes winnen voor WrestleMania, het met afstand grootste worstelevenement ter wereld. Om hun prijs in ontvangst te kunnen nemen, overtuigen ze hun vrienden om mee te gaan naar WWE City. Maar op die plek huizen niet alleen de bekendste showworstelaars ter wereld, maar ook de angstaanjagende Ghost Bear, een demonisch gedrocht dat WWE City en omgeving terroriseert. Om de felbegeerde doch vacante WWE-kampioenschapsgordel te beschermen, krijgt het team hulp van gelauwerde supersterren als John Cena, Triple H, Sin Cara, Kane, Brodus Clay en A.J. Lee.

‘Scooby-Doo! WrestleMania Mystery’ is allereerst een waar feest der herkenning voor zowel Scooby- als WWE-fans. De vaste ingrediënten van elke Scooby-Doo-tekenfilm zoals de Mystery Machine, een razend monster en de klassieke detective-elementen ontbreken niet, terwijl het anderzijds ook leuk is om te zien hoe de grote worstelsterren (en zelfs de grote baas van World Wrestling Entertainment Vince McMahon) hun stemmen en introsongs lenen aan hun getekende evenbeelden. En net als in elk Scooby-verhaal zijn het uiteraard weer Scooby-Doo zelf en zijn angstige kompaan Shaggy die de gruwelijke Ghost Bear voor het eerst tegen het lijf lopen. Het klassieke animatiewerk is over het algemeen puik en soms zelfs een verademing in een filmtijdperk dat toch vooral wordt gedomineerd door het gebruik van CGI.

Natuurlijk volgt ‘Scooby-Doo! WrestleMania Mystery’ een geijkte formule en weet de ervaringsdeskundige wel een beetje hoe het verhaal zich in grote lijnen zal ontvouwen, maar dat neemt niet weg dat de film goed in elkaar zit, visueel erg aantrekkelijk oogt en gewoon geschikt (en voor sommigen zelfs licht nostalgisch) vermaak biedt voor jong en oud.

Frank Heinen

‘Scooby-Doo! WrestleMania Mystery’ verschijnt woensdag 16 juli 2014 op DVD.