Small Fry – Kleine friet (2011)

Regie: Angus MacLane | 7 minuten | animatie, komedie, korte film | Originele stemmencast: Tim Allen, Tom Hanks, Jodi Benson, Blake Clark, Joan Cusack, Timothy Dalton, Jane Lynch, Angus MacLane, Teddy Newton, John Ratzenberger, Don Rickles, Wallace Shawn, Jim Ward, Jason Topolski, Jess Harnell, Estelle Harris, Josh Cooley

De Pixar short ‘Small Fry’ (‘Kleine friet’) is de tweede van de Toy Story Toons. De eerste was ‘Hawaiian Vacation’, de derde en voorlopig laatste is ‘Partysaurus Rex’, dat voor ‘Finding Nemo 3D’ getoond zal worden. ‘Small Fry’ werd voorafgaand aan ‘The Muppets’ getoond in de bioscopen. Het korte filmpje stond echter niet op de DVD of blu-ray van ‘The Muppets’, maar gelukkig is daar met de release van de Pixar Short Films Collection 2 verandering in gekomen. ‘Small Fry’ mag namelijk gezien worden!

Met ‘Small Fry’ neemt Pixar-veteraan Angus MacLane op een grappige manier de marketingtechnieken van het wereldberoemde entertainmentbedrijf (en natuurlijk niet alleen Pixar zelf) op de hak. Bonnie krijgt bij aankoop van een kindermenu bij een fastfoodrestaurant een Toy Story prulletje. Helaas voor haar zijn de Buzz Lightyear poppetjes op, dus moet ze het met een Zurg gesp doen. Als haar moeder wijst op de tentoongestelde Buzz in de display en vraagt of ze die niet mag hebben, luidt het antwoord van de medewerker dat die er alleen staan om uitgestald te worden. Dat wordt dan weer opgevangen door de kleine mini-Buzz, die uit zijn display-gevangenis weet te ontsnappen en samen met Bonnie, Dino en de échte Buzz in de ballenbak terechtkomt. Dan wordt Bonnie door haar moeder geroepen dat ze weg gaan en dat ze haar speelgoed bij elkaar moet rapen. Één keer raden welke Buzz er mee naar huis gaat… De échte Buzz komt terecht bij een praatgroep voor Happy Meal-achtige speeltjes waar nooit mee gespeeld wordt. Het is een komische verzameling bij elkaar (je zou ze bijna gaan sparen). En ondertussen probeert de kleine versie van Buzz Woody en de rest ervan te overtuigen dat hij de échte Buzz is.

‘Small Fry’ is een leuke toevoeging aan het Toy Story universum. Er zitten genoeg momenten in waarop je hardop zult moeten lachen en de animatie is heel goed gedaan. Vooral de kleine Fun Meal figuurtjes zijn bijzonder gedetailleerd. Het idee dat aan het filmpje ten grondslag ligt, voelt echter niet origineel: ook hier gaat het grotendeels over het verdriet dat speelgoed ondervind als er niet met hen gespeeld wordt, en dat kennen we immers al uit de trilogie. Het einde is een beetje een anti-climax, want het komt erg plotseling. Dit is nu een short die best wat langer had mogen zijn. Maar er zitten zoveel leuke verwijzingen in, dat je dat voor lief neemt. Angus MacLane werkt al sinds een van de eerste Pixar shorts (‘Geri’s Game’, 1997) voor het bedrijf, het is te hopen dat wanneer die samenwerking nog meer van dit soort genietbare animatiefilms oplevert, hij voorlopig nog niet met pensioen gaat.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 februari 2012 (voorfilmpje ‘The Muppets’)
DVD- en blu-ray-release: 28 november 2012 (Pixar Short Film Collection Volume 2).