Staplerfahrer Klaus – Der erste Arbeitstag (2000)

Regie: Stefan Prehn, Jörg Wagner | 10 minuten | korte film, horror, komedie | Acteurs: Konstantin Graudus, Gustav Adolph Artz, Jürgen Kittel,  Soncke M. Korries, Erik Roßbander, Till Hooster, Dieter Dost, Michael Sombetzki, Clarissa  Schröter, Jürgen Kobel, Tom Müller, Douglas Welbat, Dierk Rademacher, Karsten Fehe, Michael Haase, Daniel Haude, Oliver Koell, André Kuhl, Jim Lacy, Marcus Macioszek, Christian Pötschke, Lukas Schepper, Egon Hoegen

Bedrijfsongevallen… ongelukken die kleine oorzaken maar grote gevolgen kunnen hebben. Een onderwerp waaraan deze korte film ‘Staplerfahrer Klaus – der erste Arbeitstag’ is gewijd. Maar wel op een andere manier dan doorgaans het geval is. We maken kennis met Klaus die zich na het behalen van zijn diploma gediplomeerd heftruckchauffeur mag noemen. Met de felicitaties voor zijn behaalde diploma en de welkomstgroeten van zijn nieuwe collega’s worden op de eerste werkdag in het immens grote magazijn waar Klaus met zijn wagentje rondrijdt de zo erin gestampte veiligheidsvoorschriften echter al snel vergeten. Op grond van allerlei kleine futiliteiten,  want “ach ja, zo’n vaart zal het in de praktijk toch niet lopen met alle theoretische doemscenario’s”? Dat is dan tenminste de gedachte die zich in het brein van zowel Klaus als diverse van zijn collega’s heeft vastgezet… met helaas alle vervelende gevolgen van dien.

Want met de diverse onachtzaamheden op de werkvloer ontpopt dit verhaal zich als een satire op, of wellicht ook eerbetoon aan, tal van bedrijfsveiligheidfilms. De geringschattende en smalende opmerkingen aangaande de veiligheidsvoorschriften van Klaus en zijn collega’s hebben door een combinatie van factoren steeds verder uit de hand lopende gevolgen. Zowel qua de aard van de ongevallen zelf als de verwondingen die voorbijkomen. Ongevallen en verwondingen die, hoe wrang dan wellicht ook voor diegenen die zelf ooit het slachtoffer van bedrijfsongevallen zijn geworden, voor zowel humor als horror zorgen. Humor door de onwaarschijnlijkheid van de optredende situaties en horror door de in beeld gebrachte splattertaferelen. Wordt het een en ander wat dit betreft eerst alleen nog gesuggereerd, hoe verder het verhaal vordert  hoe explicieter een en ander in beeld wordt gebracht. Zo zien we een collega van Klaus na een aanvankelijke narrow escape van grote hoogte omlaag vallen, een ander zijn handen verliezen, een paar andere gespietst en doormidden gehakt worden en komen er nog de nodige andere (on)smakelijkheden voorbij tot het punt dat Klaus zelf de voorschriften vanuit een letterlijk ander gezichtspunt mag gaan bekijken. Met de nodige,  hoewel her en der wat goedkoop overkomende, geslaagd genoeg weergegeven speciale effecten die met wat rondspuitend bloed opgeleukt worden om de liefhebber van splattertaferelen tevreden te stellen.

Naast de ongeloofwaardig- en onzinnigheid van de optredende situaties zijn het ook de reacties van de slachtoffers van de bloederige bedrijfsongevallen waar de nodige humor in zit. Leuk werk daarbij ook van de castleden ook die met duidelijk genoegen hun rol vervullen. De al dan niet als ijselijk bedoelde overtrokken reacties zijn duidelijk humoristisch bedoeld en komen ook als zodanig effectief over. Hoewel ook in alle humoristisch-satirische opzet herhaaldelijk nogal overtrokken wanneer deze en gene van Klaus collega’s, ondanks de verregaande en doorgaans toch wel fatale aard van hun verwondingen, nog opmerkelijk vitaal genoeg gedrag vertonen om in de nasleep van de diverse ongelukken opnieuw een rol te kunnen spelen. Wederom niet al te geloofwaardig dus, maar het werkt wel weer genoeg op de lachspieren, zodat het in combinatie met de voorbijkomende als enkel amusante overkomende horror de aandacht zonder veel moeite vasthoudt.

Het maakt ‘Staplerfahrer Klaus – Der erste Arbeitstag’ tot een wat ongebruikelijk bedrijfsveiligheidfilmpje dat voor de liefhebbers wellicht iets van te korte duur is maar wel tot de verbeelding zal spreken. Zeker voor degenen die in een soortgelijke omgeving werken en met heftrucks te maken hebben. ‘Staplerfahrer Klaus – Der erste Arbeitstag’ laat er ook geen twijfel over bestaan hoe ingrijpend de gevolgen van de doorgaans meer gesuggereerde bedrijfsongelukken kunnen zijn wanneer ze hier in alle bloederigheid maar al te expliciet worden weergegeven. Daarnaast is het voor de liefhebber van horrorkomedies door de geslaagde mix van horror en humor een werkje waarmee het nodige geslaagde entertainment wordt geboden.

Frans Buitendijk