Steve + Sky (2004)

Regie: Felix van Groeningen | 100 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Titus De Voogdt, Delfine Bafort, Johan Heldenbergh, Romy Bollion, Wine Dierickx, Vanessa Van Durme, Sylvie Buytaert, Didier De Neck, Bart Dauwe, Sam Bogaerts, Wouter Bruneel, Herwig Deweerdt, Jonas Boel, Françoise Vanhecke, Gregory de Lembre    

Voor Felix Van Groeningen zichzelf, letterlijk en figuurlijk, de bekendheid infietste, ergens op een nietszeggende boulevard van een onbeduidend badplaatsje in Frankrijk, had hij al een straal van zijn onmiskenbaar talent laten schijnen. Zijn ontmaagding in de wereld van decoupage, shotwissels en steadycams strooide de vooral stugge Vlaamse cinema serieus wat peper in de kont. Wat ons betreft mag de regisseur nog dikwijls aan de molen draaien. Met een fris, speels en oprecht muntje verjoeg hij immers de zure adem van non-creatieve geesten annex huisvaderfilmers als Stijn Coninx en Jan Verheyen.

Hoewel Jean-Claude (Johan Heldenbergh), ex-bajesklant en bareigenaar, meermaals de show opeist, beschikt ‘Steve+Sky’ over twee memorabele hoofdpersonages. Sky (Delfine Bafort) is een engelachtige verschijning van 1 m 78. Ze ziet er stoer uit maar bij dit broze plantje hoort wel degelijk een handleiding. Ze heeft een tijdelijke baan: achter het raam. Iemand die zijn eigen handleiding al lang heeft gedumpt, is Steve (Titus de Voogdt). Deze amateurgapper, let vooral op de oerdomme manier waarop hij zich laat betrappen met een tas vol XTC, besluit het na zijn vrijlating over een andere boeg te gooien: het verhandelen van drugs maakt plaats voor het stelen van motorfietsen. Beide zijn eigenaardige figuren. Maar die hebben ook gevoelens. Sky is het stopcontact en Steve de stekker. Samen zorgen ze voor elektriciteit. Maar soms springen de stoppen. Iedere waarzegster zou zonder met de ogen te knipperen beweren dat Bafort en De Voogdt met opzet zijn verwekt om deze rollen te spelen. Vooral Bafort, een topmodel, is een echt natuurtalent. Van Groeningen had destijds trouwens weinig overredingskracht nodig om haar te overtuigen. Hij kon het haar gewoon vragen tijdens het doorgeven van de boter aan de ontbijttafel.

Van Groeningen laat in ‘Steve+Sky’ duidelijk zien dat hij schijt heeft aan een brave structuur. Hij knipt en plakt zoals een jongetje tijdens het knutseluurtje. Het geeft de film meteen iets speciaals wat perfect past bij zijn ongewone karakters. Na de inleidende trucjes wordt het iets rustiger maar is het nog steeds genieten van de visuele cojones die de Vlaming zwierig laat hangen. Zijn debuut baadt vooral in veel sfeer. Ambiance die zich situeert aan de Kortrijksesteenweg waar de neonlichten het zonlicht terugkaatsen. Een plaatselijke amfitheater van lust en genot in de buurt van Gent met spelers die resideren in bars en bordelen. Wie trouwens denkt dat er aan de verkeerde kant van de maatschappij niets te lachen valt, wordt de mond gesnoerd met een heleboel geweldige spitse dialogen. De conversaties tussen Jean-Claude en zijn dochter Charlotte (“Ik loop weg, hoor. Serieus? Echt waar? Beloofd?), het terugkerende verhaaltje van de groene Opel Kadet, de lamsbout… allemaal stuk voor stuk pareltjes die ervoor zorgen dat het nergens overdreven dramatisch wordt. ‘Steve + Sky’ is zoals de kermis: het flikkert, het maakt lawaai en er valt een hoop te beleven. In dit geval is dat kijkgenot.

Mogen we ook nog verraden dat ‘Steve + Sky’ in optima forma eindigt? Het is -duizend bommen en granaten- toch een liefdesverhaal. En die mogen niet in mineur eindigen. Beats of love, altijd en overal.

Jochem Geelen

‘Steve + Sky’ verschijnt dinsdag 27 september 2016 op DVD (DVD-box ‘Felix van Groeningen Collection’).