Student Bodies (1981)

Regie: Mickey Rose, Michael Ritchie | 86 minuten | horror, komedie | Acteurs: Kristen Riter, Matthew Goldsby, Richard Belzer, Joe Flood, Joe Talarowski, Mimi Weddell, Carl Jacobs, Peggy Cooper, Janice E. O’Malley, Kevin Mannis, Sara Eckhardt, Brian Batytis, Cullen G. Chambers, Joan Browning Jacobs, Angela Bressler, Kay Ogden, Douglas Cotner, Charles L. Trotter, Jonathan Walling, Keith Singleton, Dario O. Jones, Thomas D. Cannon II, Oscar James, Robyn Flanery, Tammie M. Tignor, Anita Taylor, Jack Armstrong, The Stick

Ver voor de ‘Scary Movie’-reeks was er de horrorparodie ‘Student Bodies’. Na het succes van de klassieke slasherfilm ‘Halloween’ (1978), produceerde Hollywood de ene na de andere horror volgens de beproefde formule van ‘een groepje tieners dat één voor één wordt afgemaakt door een psychopaat’.

‘Student Bodies’ neemt ‘Halloween’ en alle aftreksels zoals ‘Friday the 13th’ op de hak. De kenmerkende hulpeloze tieners zijn in de film nog net iets dommer. De killer in ‘Student Bodies’ neemt net als de psycho’s die hij imiteert geen genoegen met een pistool. Maar de karakteristieke bijl of het hakmes is ook niet aan hem besteed; tot zijn uitgebreide arsenaal behoort onder meer een paperclip om z’n slachtoffers mee lek te prikken.

Zoals in vrijwel alle spoof-films in de ‘Airplane!’-traditie, gaat ook in ‘Student Bodies’ het spervuur aan grappen ten koste van een samenhangend verhaal. Aan de plot is dan ook niet veel tijd besteed; een killer waart rond op de campus van een high school en vermoordt tieners die het wagen om seks te hebben. Daarmee heb je het wel gehad.

We leren een aantal verdachte personeelsleden van de school kennen. Wie van hen heeft een hevige afkeer van ‘premaritale coïtus’? Het antwoord op deze vraag is niet van belang, want het draait vanzelfsprekend allemaal om de grappen die ons anderhalf uur worden voorgeschoteld voordat de ontknoping plaatsvindt.

De humor in ‘Student Bodies’ laat je niet over de grond rollen van het lachen. Verwacht veel flauwe grappen, zoals een blinde geleidehond die de auto van z’n blinde baasje bestuurt en een teller in beeld die het dodenaantal bijhoudt. Soms zitten hier leuk gevonden scènes tussen, maar het nieuwe is er gauw vanaf. Natuurlijk is de filmkijker van nu inmiddels ook murw gebeukt door al het spoof-geweld van de afgelopen jaren, sinds de wederopstanding van het genre in 2000 met ‘Scary Movie’.

Na het zien van ‘Student Bodies’ is het wel duidelijk waar de makers van ‘Scary Movie’ hun inspiratie vandaan haalden. Want laatstgenoemde titel is min of meer een geupdate versie van deze film, waarin vooral de moderne slasher ‘Scream’ wordt geparodieerd in plaats van ‘Halloween’ en ‘Friday the 13th’.

Zelfs de openingsscènes van ‘Student Bodies’ en ‘Scary Movie’ zijn bijna identiek: een meisje is alleen thuis en krijgt enge telefoontjes van de killer, die even later het huis binnendringt.

Voor filmfans is het leuk om beide titels te zien en te concluderen dat ook in filmland de geschiedenis zichzelf herhaalt.

Een opvallende verschijning in ‘Student Bodies’ is schoolconciërge Malvert. Hij staat in de credits vermeld als The Stick en als je hem ziet zal deze bijnaam je niet verbazen. Malvert is niet alleen torenhoog en dun als een lat, maar heeft ook ledematen die dubbel zo lang zijn als gebruikelijk. Op internet zijn mensen nog steeds op zoek naar zijn ware identiteit.

Helaas voor hen was ‘Student Bodies’ The Sticks enige avontuur in de filmwereld. Dit geldt overigens voor het overgrote deel van de cast, wat aan de acteerprestaties is af te zien.

‘Student Bodies’ is aan te bevelen voor degenen die maar niet genoeg krijgen van alle ‘Scary Movie’-films en voor liefhebbers van het vroegere slasherwerk.

Wouter Westerhof