Subconscious (2015)

Regie: Georgia Hilton | 108 minuten | actie, thriller | Acteurs: Tim Abell, Aleisha Force, Tom Stedham, Naomi Brockwell, Cambridge Jones, Mike Beckingham, Peter Barry, Dominick Mancino, Bop Tweedie, Neill Corner, Norman Harbinson

Crowdfunding heeft de filmwereld veranderd. Wie bot vangt bij reguliere financiers kan met genoeg steun van de massa alsnog aan de slag. Kijk naar ‘Veronica Mars’. De keerzijde van de medaille is dat er ook films gemaakt worden die terecht zijn afgewezen en beter een stille dood hadden kunnen sterven. ‘Subconscious’ is er daar één van. De tijdreisfilm is door schrijver/regisseuse Georgia Hilton met liefde gemaakt, maar dat betekent niet automatisch dat de kijker er ook warm voor loopt. “None of this makes any sense!”, schreeuwt een van de personages als alles in de soep loopt. En daarmee vat hij dit Kickstarter-project uitstekend samen.

Hoofdpersoon van ‘Subconscious’ is Peter Williams (Tim Abell), een docent maritieme geschiedenis die liever drinkt dan doceert. Peter is al sinds jaar en dag geobsedeerd door zijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog het bevel voerde over de onderzeeër Lionfish. Na een mysterieuze missie in 1943 verdween opa spoorloos en werd de onderzeeër verzegeld. Peter vermoedt een X-Files-achtig complot, maar krijgt bij de marine geen voet aan de grond. Tot hij op een mooie dag in 2014 het bericht krijgt dat USS Lionfish vrijgegeven wordt en hij er een kijkje mag nemen. Die gelegenheid grijpt hij natuurlijk met beide handen aan.

Peter formeert een team om de boot te onderzoeken, bestaande uit zijn ex-vrouw Stacey (slecht idee), zijn mooie, jonge assistente Vicki (slecht idee) en zijn vriend Mike, een spokenjager met claustrofobie (vragen om moeilijkheden). Defensie-medewerker Garmin krijgt hij er gratis bij. Al snel gebeuren er vreemde dingen. De duikboot vertrekt op eigen houtje van de kade en eindigt in het jaar 1943. Dat heb je soms met onderzeeërs. Lionfish lijkt haar eigen missie uit te stippelen, maar welke rol spelen Peter en zijn team daarin? En waarom lijkt Garmin meer te weten dan hij vertelt? We zullen een tipje van de sluier oplichten: hij heeft een geheim.

Tijdreisfilms zijn notoir lastig. Bij nader onderzoek vallen er bijna altijd gaten in de logica. Als de film boeit is dat niet erg, maar bij een langdradige thriller als ‘Subconscious’ springen ze pijnlijk in het oog. En dat is niet het enige probleem. De film bezwijkt onder zwakke dialogen, slechte special effects, irritante personages die ongeloofwaardig reageren, een veel te lange speeltijd, plotselinge veranderingen in toon (het ene moment zit je in een thriller, het andere moment in een kluchtige, Britse komedie) en een ontknoping uit de categorie “yeah right”. Het enige positieve aan de film is dat hij in een echte onderzeeër is opgenomen, wat een authentiek benauwde sfeer geeft, en dat Tim Abell (een lowbudget-versie van Kurt Russell) het gezien de omstandigheden niet slecht doet.

Paula Koopmans

‘Subconscious’ verschijnt vrijdag 31 juli 2015 op DVD.