Teen Spirit (2018)

Recensie Teen Spirit CinemagazineRegie: Max Minghella | 93 minuten | drama, muziek | Acteurs: Elle Fanning, Agnieszka Grochowska, Archie Madekwe, Zlatko Buric, Millie Brady, Vivian Oparah, Ria Zmitrowicz, Olive Gray, Andrew Ellis, Marius De Vries, Elizabeth Berrington, John Locke

De zeventienjarige Violet (Elle Fanning) droomt van een leven als popster. Het is voor haar de manier om aan haar saaie en bepaald niet gemakkelijke leventje te ontsnappen. Haar moeder heeft moeite om financieel het hoofd boven water te houden, waardoor Violet op geldelijk vlak geregeld bij moet springen. Als op een dag de zangwedstrijd Teen Spirit langskomt, lijkt Violets droom om een muziekster te worden binnen handbereik te komen. Een extra voordeel is dat ze wordt bijgestaan door haar mentor Vlad, een gewezen operazanger die zich heeft overgegeven aan de verleidingen van de fles. Maar gaandeweg haar poging om eeuwige roem te vergaren, ontdekt Violet dat de weg naar succes niet vrij van valkuilen is. Om echt een ster te worden, zal de zangeres haar eigen onzekerheden moeten overwinnen.

‘Teen Spirit’ is een film die perfect past in de tijd van talentenshows. De film zit vol met videoclipachtige montages die baden in het kitscherige neonlicht. Daarnaast is de film gelardeerd met een karrevracht aan vriendelijk in het oor liggende popsongs. De liedjes zijn neergepend door bekende popiconen als Katy Perry, Ariana Grande, Robyn, Tegan & Sara en Ellie Goulding. Opvallend genoeg worden ze allemaal gezongen door hoofdrolspeelster Elle Fanning. Dit geeft de film zeker wat meer gewicht en extra geloofwaardigheid mee, al overtuigt Fanning – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lady Gaga in ‘A Star Is Born’ – op vocaal vlak lang niet altijd.

Het verhaal dat langskomt in ‘Teen Spirit’ is een gevalletje rechttoe rechtaan en bespaart niet op clichés. De underdog die opgroeit in tamelijk lamentabele omstandigheden, haar worstelingen op weg naar de top en de grote climax; we hebben het allemaal al eens eerder gezien in muziek- en sportfilms van diverse signatuur. Hierdoor mist ‘Teen Spirit’ een duidelijk eigen smoelwerk en komt de film zo nu en dan wat zielloos over. Is ‘Teen Spirit’ daarom een slechte prent? Dat ook weer niet. Voor liefhebbers van het genre valt er voldoende te genieten, terwijl de soundtrack aanstekelijk genoeg is om zich voor langere tijd in je brein te nestelen.

Frank Heinen

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 27 november 2019