The Collectors (1999)

Regie: Sidney J. Furie | 90 minuten | actie, thriller | Acteurs: Casper Van Dien, Rick Fox, Catherine Oxenberg, Andreas Apergis, Pierre Bénard, Norman Mikeal Berketa, Goucho Boy, Tony Calabretta, Mike Chute, Karen Cliche, Peter Michael Dillon, Daniella Ferrera, Charlene Francique, Allen Altman, Marcel Jeannin

Ray en A.K. hebben door hun achtergrond nooit de keuze gehad of ze eigenlijk wel huurmoordenaar wilden worden. Ze zijn in misdaad opgegroeid en hebben daar nooit aan kunnen ontsnappen. Vooral A.K. krijgt steeds meer moeite met de uitzichtloosheid van het werk, Maar Ray voelt zich verplicht tegenover maffia baas Dino Grantinelli om toch elke keer weer nieuwe klussen op te knappen, omdat deze hem ooit het leven heeft gered.

Ze zijn meer broers dan collega’s en Ray laat zich door A.K. overhalen om eruit te stappen en belooft dat de klussen in New York de laatste zullen zijn. Wel stelt hij als voorwaarde dat ze dan een groot geldbedrag moeten zien te buit te maken om zo uit de handen van de maffia en de politie te kunnen blijven, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan Ook op liefdesgebied liggen de zaken nogal gecompliceerd. Ray heeft ooit een relatie gehad met Lyla (Charlene Francique), maar deze prostituée voelde er niets voor om zich door hem te laten claimen. A.K. zorgt echter voor een nieuwe ontmoeting en de liefde tussen Ray en Lyla vlamt weer op. A.K. is op zijn beurt hevig verliefd op Det Bailey (Catherine Oxenberg), een fanatieke politieofficier die hem en Ray constant op de hielen zit en zelfs een reis naar New York heeft ondernomen om hen in te rekenen. Een zouteloze film met langdradige dialogen, vergezochte verwikkelingen en een volstrekt niet leuke humor. De tegenstelling tussen de grote, zwarte Ray en de redelijk kleine, blonde Casper Van Dien is natuurlijk komisch bedoeld, maar heeft geen enkele functie. Ook hun ‘absurde’ gesprekken verraden de zoveelste mislukte ‘Pulp Fiction’ (1994) kloon over sympathieke misdadigers en hun bizarre broodwinning.

En de verlichte plottwist, ach ja… En toch is deze waardeloze film niet helemaal onsympathiek. Dit komt vooral door Casper Van Dien die consequent doet alsof hij in een geweldige productie speelt en de rol van zijn leven. Zoveel inspanning temidden van zoveel bagger, is wel een klein applausje waard. Grappig detail is dat hij en zijn tegenspeelster Catherine Oxenberg in werkelijkheid met elkaar zijn getrouwd en hun toen ontluikende liefde misschien wel voor dat kleine beetje extra magie heeft gezorgd waardoor de film niet helemaal aan ellende ten ondergaat, maar jammer genoeg is dat verre van voldoende.

Diana Tjin-A Cheong