The Looking Glass War (1969)

Regie: Frank Pierson | 108 minuten | actie, drama, oorlog, thriller | Acteurs: Christopher Jones, Pia Degermark, Ralph Richardson, Paul Rogers, Anthony Hopkins, Susan George, Ray McAnally, Robert Urquhart, Anna Massey, Vivian Pickles, Maxine Audley, Cyril Shaps, Michael Robbins, Timothy West, Frederick Jaeger

De boeken van John Le Carré staan altijd garant voor een goed spionageverhaal. Het is niet anders met ‘The Looking Glass War’. De regisseur, Frank Pierson (bekend van ‘Presumed Innocent’, ‘A Star Is Born’ en het script voor ‘Dog Day Afternoon’), heeft voor zijn verfilming meer de psychologische kant van het verhaal gekozen. De keuzes waar een spion, geheim agent of deserteur voor staat, zijn in deze film centraal gesteld. Niet de spannende achtervolgingen en de mooie dames. Nee, het kruipen door de modder, de keiharde keuze tussen leven en dood, liefde of eenzaamheid. Of de vraag; wat betekent het om geheim agent te zijn. Is het liefde voor het vaderland, of een spel wat je graag speelt?

John Avery (Anthony Hopkins) is de geheim agent die van zijn vaderland houdt, maar met zijn nieuwe opdracht aan het twijfelen wordt gebracht. John Avery is verantwoordelijk voor de Poolse vluchteling Leiser (Christopher Jones), die naar Oost Duitsland gebracht moet worden. In ruil voor de missie naar dat land zal hij een permanente verblijfsvergunning krijgen. Aan de hand van enkele vage foto’s vreest de Britse geheime dienst dat Rusland raketten in de plaats Kalkstadt aan het plaatsen is. Onderweg komt Leiser het Duitse meisje Anna (Pia Degermark) tegen. Zijn twijfels over zijn missie worden door haar aangewakkerd. Plichtsgetrouw als hij blijkbaar is, zet hij door tot het bittere eind. ‘The Looking Glass War’ is niet een spionagefilm volgens het boekje. Met name de menselijke kant van het verhaal komt goed naar voren. Dat geeft het verhaal niet veel tempo. Veel scènes duren nogal lang, pas tegen het eind van de film wordt het enigszins spannend omdat de kijker benieuwd is of Leiser het toch nog zal redden om de gecodeerde boodschappen door te seinen. Ook de twijfels van John Avery, gestalte gegeven door een nog jonge Anthony Hopkins, krijgen veel ruimte en ook dat maakt de film bijzonder.

‘The Looking Glass War’ is bijzondere psychologische spionagefilm geworden met goed spel van de acteurs en actrices.

Gerard de Bruijn