Made in Korea – Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam? (2006)

Regie: In-Soo Radstake | 73 minuten | documentaire | Met: In-Soo Radstake, Ungila van Es, Kyki Janssen, Stephanie van Duin, Kim Schuurman, Hyun Dorland, Molly Holt     

‘Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam?’ is een egodocumentaire van de Nederlandse Koreaan In-Soo Radstake. Hij filmde de zoektocht naar zijn biologische moeder door wie hij in 1979 in Seoul te vondeling werd gelegd. Ook zocht Radstake een antwoord op de vraag wie of wat hij nou werkelijk is: Koreaan of Nederlander?

Met de verfilming van zijn eigen queeste nam Radstake een stevig risico. Van alle documentairevormen gaat de egodocumentaire het makkelijkst de mist in. Vaak vergeet de maker zijn concrete sores te verheffen tot een algemener problematiek; vaker nog zorgt de minimale afstand tot het onderwerp dat er van enige objectiviteit geen sprake is. Bovendien verzuipen veel van die docu’s in zelfmedelijden en sentimentaliteit. Wat het laatste betreft blijft Radstake aan de goede kant van de streep, zij het op het randje. De jonge filmer vergeet soms dat emoties harder aankomen als ze indirect zijn in plaats van opgelegd. Als Radstake in snikken uitbarst na een aanvaring met een Koreaanse ambtenaar, voel je als kijker hooguit gêne. Veel meer ontroering roepen de blikken op van vriendin Ungila, de lieve woorden van vader Radstake of de nervositeit van In-Soo vlak voor zijn televisieoptreden. Hoewel zijn eigen verhaal centraal staat, vervalt Radstake zelden in navelstaarderij. Vooral in het begin, tijdens gesprekken met Koreaanse lotgenoten, worden enkele zinvolle dingen gezegd over de problemen van ontwortelde landgenoten. Verderop in de documentaire krijgen we ook de andere kant van het verhaal te horen. Dat veel Koreanen in de jaren 70 te arm waren om een kind op te voeden. Dat het gevaarlijk is voor hertrouwde Koreaanse vrouwen om een kind te ontmoeten dat zij ooit hebben afgestaan. Zij lopen het gevaar te worden verstoten door hun nieuwe schoonfamilie, met alle gevolgen van dien.

Ondanks het serieuze onderwerp is de film bij vlagen erg vermakelijk. Om aan informatie te komen nemen de aimabele filmer en zijn entourage soms hun toevlucht tot wat ondeugende slimmigheidjes. Het levert een paar grappige scènes op. Ook de steeds opduikende taalproblemen zorgen voor wat vrolijkheid.  Daarmee is ‘Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam?’ een egodocumentaire die een breed publiek zou moeten aanspreken. Ondanks het uitgekauwde onderwerp en het soms iets te dik opgelegde sentiment, vliegen de 73 minuten voorbij. Fijne film kortom, ondanks die opmerkelijk lelijke titel.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 april 2007