The Situation (2006)

Regie: Philip Haas | 100 minuten | drama | Acteurs: Connie Nielsen, Damian Lewis, Mido Hamada, Driss Roukhe, Nasser Memarzia, Saïd Amadis, Omar Berdouni, Chérine Amar, Shaun Evans, Thomas McCarthy, Mahmoudi M’Barek, John Slattery, Peter Eyre, Fatiha Watili, Hamid Basket, Sean Gullette, Jace Newton  

‘The Situation’ doet denken aan ‘Crash’. Zowel qua dialogen en qua set up. De opbouw van het verhaal heeft ook veel weg van die bekroonde film. Er worden verschillende kanten belicht. De levens van patrouillerende Amerikaanse soldaten, Arabieren, een journaliste en een leger-adviseur komen aan bod. Het levert een gevarieerd beeld van de situatie op. Het ontbreekt de film niet aan lef, want kritiek op het Amerikaanse leger ten tijde van de Irak-oorlog is vrij nieuw. Er is genoeg kritiek op (het beleid van) George W. Bush geweest, maar niet op soldaten. ‘The Situation’ levert kritiek en doet dat goed, maar helaas is de boodschap niet erg dynamisch in beeld gebracht.

Ondanks de theatrale dialogen is ‘The Situation’ een beklemmende film die een eerlijk beeld van de oorlog in Irak probeert te schetsen. De slechte kanten vanuit Amerikaanse zijde worden belicht (folteringen), terwijl de schaduwkanten van de andere kant ook in beeld worden gebracht. Dubieuze sjeiks proberen een slaatje te slaan uit de oorlog. Een interessante film die helaas geen groter publiek heeft bereikt. Dat ligt vooral aan de grote hoeveelheid pratende hoofden die in beeld komen en de plechtige dialogen die nogal theatraal aan doen. Zo praat niemand: in volzinnen en met weloverwogen woorden die ‘spontaan’ bij de hoofdpersonages opkomen.

Jammer. Wie geen hekel heeft aan films die goed bedoeld zijn, maar niet erg sprankelend in beeld zijn zal ‘The Situation’ wel kunnen waarderen. Er wordt namelijk heel sterk in geacteerd. Lewis en Nielsen zijn sterke acteurs en zetten hun personages op een bevlogen manier neer. Ook de botsende culturen (Westerse standpunten en gebruiken versus Islamitische opvattingen en gewoontes) worden respectvol en realistisch in beeld gebracht. Bij vlagen best spannend en boeiend, maar even vaak taai en ietwat saai. Zonde dat de boodschap niet wat pakkender in beeld gebracht is.

Frank v.d. Ven