Tormented (2009)

Regie: Jon Wright | 88 minuten | horror, komedie | Acteurs: Alex Pettyfer, April Pearson, Calvin Dean, Dimitri Leonidas, Tuppence Middleton, Georgia King, Mary Nighy, Olly Alexander, James Floyd, Sophie Wu, Hugh Mitchell, Larissa Wilson, Ruby Bentall, Tom Hopper, Peter Amory

Pesten is iets van alle tijden, maar krijgt in het tijdperk van de moderne massatechniek vaak nog een extra dimensie. Waar het ’traditionele’ pesten vaak ophoudt buiten het schoolplein, kan het zogenaamde cyberpesten iemand letterlijk tot in de slaapkamer blijven achtervolgen. Er kunnen door het open karakter van het internet bijvoorbeeld beledigende pagina’s met foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van het slachtoffer online worden geplaatst. Ook in films speelt het thema pesten soms een belangrijke rol, met als bekendste voorbeeld natuurlijk ‘Carrie’, een bewerking van de meesterlijke roman van ’s werelds meest gelezen horrorauteur Stephen King. In deze duistere vertelling neemt het wereldvreemde en door treiterijen geradbraakte tienermeisje Carrie White vernietigend wraak op haar sardonische plaaggeesten.

In ‘Tormented’ is een met overgewicht kampende en kortademige jongen het mikpunt van spot. Met name het populairste kliekje van de school viert ongegeneerd haar vervelende lusten op Darren Mullet los. Tot het Darren allemaal te veel wordt en hij uiteindelijk een eind aan zijn verpeste leven maakt. Maar Darren komt, zoals het een rechtgeaarde horrorfabel betaamt, terug om zijn toorn los te laten op de mensen die zijn leven tot een ware hel maakten. Slecht nieuws voor de pestkoppen, die nu moeten vrezen voor hun eigen armzalige leventjes… ‘

Tormented’ is zeker niet de film die in rap tempo het hart van iedere kijker zal veroveren. Het is vooral een typische, weinig subtiele genrefilm, die brengt wat je op grond van het onderliggende verhaal van een film van dit type mag verwachten. Natuurlijk bevat de film de nodige sociale kritiek op pesten en de gebrekkige omgang van schoolbesturen met dit fenomeen, maar het verhaal is toch vooral een moderne bewerking van een aloud thema dat als een rode draad door de menselijke cultuurgeschiedenis loopt: retributie. En hoewel het eigenlijk niet helemaal gepast is, blijft het als kijker moeilijk om de wraak van Darren niet met een bescheiden, onderdrukte glimlach te begroeten. De slachtoffers zijn namelijk dermate onsympathiek en oppervlakkig dat zelfs hun bloederige doodsstrijd weinig tranen zal losmaken. Buiten wat conventionelere executiemethoden als het afhakken van hoofden of ledematen, laat ‘Tormented’ zien dat je potloden ook voor andere doeleinden dan schrijven of tekenen kunt gebruiken en dat het menselijk oog best een eind uit zijn kas kan rijzen zonder er gelijk uit te ploppen. Het bloedvergieten barst overigens wel pas vrij laat los, want het eerste deel van de film is vooral een ruwe schets van het leven op een Britse middelbare school (compleet met de gebruikelijke alto’s, nerds en populaire leeghoofden), aangevuld met wat spook- en schrikmomenten, die rustig toewerkt naar de uiteindelijke climax. De typisch Britse humor werkt soms prima en draagt bij aan het pretentieloze imago van ‘Tormented’, maar mist op andere momenten zijn uitwerking. ‘Tormented’ is zeker geen film die een prominente plaats in gaat nemen op toekomstige lijstjes met de grootste horrorklassiekers uit de filmgeschiedenis. Evenmin voegt de film vernieuwende elementen toe aan het veelbeproefde genre. Maar daar streven de makers overduidelijk ook niet naar. Wat overblijft is een aardige, vrij pretentieloze genrefilm voor de liefhebbers van slasherhorror met een vette knipoog.

Frank Heinen

‘Tormented’ verschijnt vrijdag 1 maart 2013 op DVD en blu-ray (in de ‘Movies to Die For: There Will Be Blood’ box, samen met ‘Autopsy’ (2008)).