Underclassman (2005)

Regie: Marcos Siega | 95 minuten | actie, drama, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Nick Cannon, Cheech Marin, Shawn Ashmore, Roselyn Sanchez, Kelly Hu, Ian Gomez, Hugh Bonneville, Angelo Spizzirri, Johnny Lewis, Peter Bryant, Adrian Young

Acteur Nick Cannon maakte zijn indrukwekkende debuut in de film ‘Drumline’ (2002). Daarna volgden de rom-kom ‘Love Don’t Cost a Thing’ (2003) met Christina Milian en een bijrol in ‘Shall We Dance’ (2004). Ook is de acteur bekend van de MTV improvisatie comedy show ‘Nick Cannon Presents: Wild N Out’, waarbij hij een deel de comedy, regie, productie voor zijn rekening neemt. Voor de film ‘Underclassman’ schreef en coproduceerde de acteur/rapper/komiek ook naast het vertolken van de hoofdrol. Net als achter de schermen is Nick Cannon als Tre Stokes behoorlijk aanwezig. We hebben dit type al vaker gezien, de schreeuwerige, no-nonsense, streetsmart cop die al grappen makend de klus klaart. Eddie Murphy in de ‘Beverly Hills Cop’ films, Will Smith en Martin Lawrence in de ‘Bad Boys’ films.

Helaas wordt de jonge agent Tre nog niet op de grote zaken gezet en moet hij de criminaliteit bestrijden met….de fiets. De openingsscène is dan ook een spectaculaire achtervolging met fiets, quad en vrachtwagen. Tre en de boeven laten echter wel een ravage achter. Dit tot grote weerzin van captain en vaderfiguur Victor Delgado gespeeld door Cheech Marin van o.a. ‘Desperado’ (1995) en ‘Once Upon a Time in Mexico’ (2003). Tre wordt op de vingers getikt en moet zich voortaan strikt aan zijn taakomschrijving houden. Totdat er een agent nodig is voor infiltratie op een middelbare school, Tre is met zijn jeugdige looks nu eens wel ‘the right man for the job’. Zijn taak is vriendjes te worden met rijkeluiszoon Rob Donovan vertolkt door Shawn Ashmore alias Iceman van de ‘X-men’ films, en diens vrienden. Tre moet informatie zien te vinden over de moord op een journalist van de schoolkrant en een stel autodieven. Met enige moeite weet Tre zich te voegen bij Rob en zijn maten alhoewel deze wel even moeten wennen aan de sterk aanwezige ‘loud mouth’ die Tre is. In de tussentijd weet hij ook de charmes van zijn knappe lerares Spaans, een rol van Roselyn Sanchez uit ‘Rush Hour 2’ (2001), te winnen en vriendjes te worden met wannabe Alexander (Johnny Lewis). Tre is aardig op weg de zaak op te lossen, hij gebruikt de auto van captain Delgado als lokaas, maar de back up in de vorm van rechercheurs Brooks (Kelly Hu van ‘X2’ (2003)) en Gallecki (Ian Gomez) laat het op het cruciale moment afweten. Wat er precies gebeurt, moet men zelf maar bekijken, “crap” is er inderdaad het goede woord voor. Tre wordt hierdoor van de zaak gehaald. Hij vertelt de captain echter dat hij graag zijn diploma wil halen en hij mag zijn school afmaken. Tre blijft ondertussen stiekem toch betrokken bij de zaak en weet uiteindelijk de slechterik te pakken.

De film is een allegaartje geworden omdat er teveel genres in vertegenwoordigd zijn, actie, komedie, thriller, romantiek en drama. De makers zijn hier even overenthousiast als Tre Stokes te werk gegaan met een groot deel van al deze elementen in één film. Echt geloofwaardig is de plot ook niet, het sterkste punt van de film is de actie en die mag er best wezen. Bumpende auto’s, (paint-ball)pistolen, het basketbal, de rugby, de spetterend jet-ski race en de snelle one-liners die Tre eruit spuwt. De actie begeleidt door vette muziek maakt een hoop goed, maar niet alles. Entertainment voor tussendoor, meer niet.

Sarita Koendjbiharie