Dracula III: Legacy (2005)

Regie: Patrick Lussier | 90 minuten | horror | Acteurs: Jason Scott Lee, Jason London, Roy Schneider, Diane Neal, Alexandra Westcourt, Rutger Hauer, Stephen Billington, Claudia Bleont, Serban Celea, Ilinca Goia, George Grigore, Ioan Ionescu, Tom Kane, Gavril Patru, Valentin Popescu, Carmen Stimeriu, Gary J. Tunnicliffe, Nicodim Ungureanu

Alhoewel de titel ‘Dracula III: Legacy’ op een trilogie doelt, is het in feite meer een tweede deel. ‘Legacy’ is het rechstreekse vervolg op ‘Dracula II; Ascension’ wat op zijn beurt slechts lichtelijk een vervolg was op ‘Dracula 2000’. Het is niet noodzakelijk de millenniumversie van ‘Dracula’ te zien, maar zonder ‘Ascension’ mis je toch wel het een en ander. Daar staat dan weer tegenover dat het verhaal nou niet bijzonder diep gaat, dus hoe veel kun je nou eigenlijk missen? De belangrijke plotzaken worden toch wel herhaald voor het publiek dat de verhaallijn van de makkelijk te vergeten deel 2 niet meer kan herinneren.

Regisseur Patrick Lussier heeft meer dan eens met Wes Craven te maken gehad. De Dracula trilogie is niet eens de eerste trilogie waar hij mee te maken heeft gehad. Ook de drie ‘Screams’ zijn onder zijn begeleiding gemaakt. Waar het bij deze drie films vooral ging om de combinatie horror en komedie, wil hij met ‘Dracula III: Legacy’ meer de gothische sferen die zich rond de bekende hoektanden zijn gevormd naar voren halen. Dankzij de setting in Roemenië en een aantal mooie kastelen, maar door gebrek aan spanning, weet hij dit doel maar half te bereiken.

Jason Scott Lee heeft in ‘Dragon: the Bruce Lee Story’ aangetoond dat hij zowel het acteren als enkele vechtstijlen goed beheerst. Alleen dit laatste lijkt echt van pas te komen, want hoe zet je een priester neer die á la ‘Blade’ half vampier is? Hij vecht tegen zowel Dracula als zichzelf. Mooie tegenstrijd, maar het blijkt uit te weinig.

Dan is er nog de andere Jason in ‘Legacy’: Jason London. Hij moet zorgen voor een lichte comic relief met teksten waarbij de schrijvers proberen Joss ‘Buffy’ Whedon te evenaren. Helaas falen ze daarin en dat helpt niet met het krijgen van sympathie voor London’s karakter. De twee Jason’s moeten een team zijn dat we kennen uit de ‘Lethal Weapon’ reeks, maar de chemie is er niet helemaal.

Blijft altijd leuk om Rutger Hauer nog druk bezig te zien met films, maar we kunnen deze rol maar beter snel vergeten. Als Dracula zet hij half Roy Batty uit ‘Bladerunner’ en half Darth Vader uit ‘Star Wars’ (verwijzend naar het zwaardgevecht) neer die in deze film gewoon niet passen. Te diepe gedachten voor een oppervlakkig verhaal.

In het verhaal worden een aantal onbegrijpelijke keuzes gemaakt, waarvoor de verklaring vergezocht is en de reacties slap. Het gebrek aan spanning in een horror is helemaal funest. De enige elementen die deze film redden van totale ondergang zijn de uitstekende gevechten en de heerlijke ‘old school’ special effects. De effecten worden afgewisseld met computergraphics, maar gelukkig bij lange na niet zo over-the-top zoals George Lucas de laatste jaren gebruikt. ‘Dracula III: Legacy’ is aan te zien met verstand op nul (en als het kon: -1).

Roland Torenbeek