12 Rounds – Twelve Rounds (2009)

Regie: Renny Harlin | 108 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: John Cena, Aidan Gillen, Ashley Scott, Steve Harris, Brian J. White, Gonzalo Menendez, Taylor Cole, Kyle Russell Clements, Peter Navy Tuiasosopo, Travis Davis, Nick Gomez, Brian Stanton, Rosalind Rubin, Billy Slaughter, Kim Collins, Lara Grice, Wayne Ferrara, Douglas M. Griffin, Vincent Flood, Robert Pralgo, Wally Crowder, Luke Albright, Bryan Johnson, Luukas Harlin, John Wilmot, Louis Herthum, David Frye, B. Martin Williams, J. Omar Castro, Brandi Coleman, Roy Huang, Mikki Val, Jada K. Cox, Pauline Boudreaux, Hunter Burke, Danie Coleman

Gemiddelde thriller met een aantal goede actiescènes met een verhaal dat regelrecht gejat is van ‘Die Hard with a Vengeance’ en leentjebuur speelt bij nog een paar andere klassiekers uit het genre, zoals ‘Speed’. Toch wordt het nooit echt een poor man’s version van deze toppers door de energieke regie, waarbij de vaart er stevig in wordt gehouden.

Pas na de verwarrende en hectische eerste twintig minuten, waarin FBI-agenten met assistentie van de lokale politie van New Orleans proberen de Ierse wapenhandelaar Miles Jackson (Aiden Gillen) te arresteren, komt de nominale held – na een eerder korte introductie – Danny Fisher (John Cena) in beeld. Hij weet Miles aan te houden, maar tijdens een vluchtpoging wordt diens vriendin Erica (Taylor Cole) overreden door een truck. Jackson gaat de gevangenis in, maar zweert wraak te nemen op Danny.

Precies een jaar later blijkt Miles ontsnapt en heeft hij Danny’s vriendin Molly (Ashley Scott) ontvoerd (en tegelijk hun huis opgeblazen, inclusief loodgieter Phil). Danny moet in tien ronden (de eerste twee heeft Miles zelf voor zijn rekening genomen, dus wat dat betreft is de telling uit de titel een beetje vreemd) dwars door de stad racen om telefoons op tijd op te nemen, kluisjes te openen en raadsels op te lossen, anders zal Miles Molly vermoorden.

Regisseur Renny Harlin geeft hoofdrolspeler John Cena èn de kijker maar weinig tijd om adem te halen, als de ene noodsituatie in recordtempo wordt opgevolgd door de andere. Er zijn echter wel genoeg mensen die Danny helpen: zijn partner Hank (Brian J. White) bijvoorbeeld, een stel arrogante en incompetente FBI-agenten onder aanvoering van George Aiken (Steve Harris), maar ook Danny’s eigen broer Dave (Kyle Russell Clements), die brandweerman is.

Voor het acteerwerk zal de film nooit enige prijzen in de wacht slepen. Maar dat is uiteraard bij een film als deze nooit de bedoeling. Hoofdrolspeler John Cena werd vooral bekend als worstelaar van de WWE (World Wrestling Entertainment), waar hij uitgroeide tot één van de grootste sterren. In navolging van één van zijn voorgangers “The Rock” (Dwayne Johnson) stapte hij in 2001 over op acteerwerk, al zegde hij zijn worstelcarrière absoluut geen vaarwel. Na een kort avontuur met een tv-serie, maakte hij in 2006 zijn filmdebuut met ‘The Marine’. ’12 Rounds’ is zijn tweede film en het is duidelijk dat Cena geen groots acteur is. Maar goed, Shakespeare hoeft hij ook niet te spelen. Met zijn brede, gespierde lichaam en een harde blik in zijn ogen maakt hij vooral een fysieke indruk, geschikt voor rollen als “harde jongen” zoals militair of agent die korte metten maakt met het tuig van de straat. Hij mist de uitstraling van The Rock (en uiteraard diens ironisch opgetrokken wenkbrauw), maar weet zich tamelijk goed staande te houden in de weinige scènes waarin hij niet rondrent, schiet of in de achtervolging is.

Zijn grote vijand Miles Jackson is qua bouw zeker geen vervaarlijke ogende klerenkast om het Cena op dat vlak echt heel moeilijk te maken, maar Aiden Gillen compenseert het gebrek aan kracht met psychopathisch gedrag en een treiterende stem. Het is geen indrukwekkende filmschurk, maar Gillen geeft nog een zweem van geloofwaardigheid aan de groots opgezette valkuilen die zijn personage voor Danny Fisher heeft opgezet.

Uit de actiescènes blijkt wel dat Harlin zijn vak verstaat als actieregisseur. Het is jammer dat zijn carrière zo wisselvallig verloopt. Tegenover elk succes als ‘Die Hard 2’ staat een flop als ‘Mindhunters’. Met sterke, technisch knap uitgevoerde stunts weet hij de aandacht van de kijker er goed bij te houden. Let ook op een paar kleine verwijzingen naar zijn Finse nationaliteit, iets wat Harlin in al zijn films stopt.

’12 Rounds’ is zeker geen hoogvlieger maar biedt veel entertainment in de vorm van achtervolgingen en schietpartijen en verveelt geen moment. En voor deze film geldt zeker de gulden regel: beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Hans Geurts