A Good Woman (2004)

Regie: Mike Barker | 93 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Helen Hunt, Scarlett Johansson, Milena Vukotic, Stephen Campbell Moore, Mark Umbers, Roger Hammond, John Standing, Tom Wilkinson, Giorgia Massetti, Diana Hardcastle, Shara Orando, Jane How, Bruce McGuire, Michael Stromme, Antonio Barbaro

Hoewel Robert (Mark Umbers) en Meg Windemere (Scarlett Johansson) nog maar een jaar getrouwd zijn en stapelverliefd op elkaar lijken, wordt hun geluk aan de Italiaanse kust bedreigd door de komst van mevrouw Erlynne. Helen Hunt (‘What Women Want’, ‘As Good as it Gets’) zet een prachtige verleidster neer. Een vrouw die zeker niet meer de jongste is, maar nog velen mannen het hoofd op hol brengt. Ondanks de vreselijke roddels die er over haar gaan, weet ze haar trots en waardigheid te behouden. Ze blijkt een wijze en onbaatzuchtige vrouw met een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.

Deze karaktereigenschappen en haar uiterlijk zorgen ervoor dat ook de steenrijke en wat oudere Tuppy voor haar charmes valt. Deze rol wordt gespeeld door de zeer Britse Tom Wilkinson. Recent was hij nog te zien in ‘Girl with a Pearl Earring’ en ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. Hij ziet in mevrouw Erlynne een gelijkgestemde ziel en gooit al zijn charmes in de strijd om haar hand te winnen.

Ondertussen gooit ook playboy Lord Darlington (Stephen Campbell-Moore) zijn charmes in de strijd, maar hij is vooral geïnteresseerd in de affectie van mevrouw Windemere. Op haar éénentwintigste verjaardag, die met een uitbundig feest gevierd zal worden, zorgt hij ervoor dat Meg Windemere het chequeboekje van haar man onder ogen krijgt. In het boekje vindt zij het bewijs dat haar man aanzienlijke bedragen heeft betaald aan Mrs. Erlynne. Is Robert dan die getrouwde man met wie Mrs. Erlynne een verhouding heeft? De onschuldige en naïeve Meg is er vast van overtuigd, maar niet alles is wat het lijkt in ‘A Good Woman’.

Deze film – die gebaseerd is op het toneelstuk ‘Lady Windermere’s Fan’ van Oscar Wilde – doet denken aan een klucht. Een boel gebeurtenissen leiden naar de onvermijdelijke ontknoping, maar niet voordat er eerst een aantal misverstanden en onjuiste veronderstellingen voorbij komen. Ook als kijker ontkom je niet aan bepaalde veronderstellingen. Een mannenverleidster die overal gekwetste vrouwen achterlaat, kan weinig goeds in de zin hebben. Toch blijkt Mrs. Erlynne niet door en door slecht te zijn, al wil zij dat anderen wel graag doen geloven.

Regisseur Mike Barker heeft met ‘A Good Woman’ een echt meesterstukje gemaakt. De decors en kostuums zijn prachtig, maar vooral de kleuren en de lichtval maken het allemaal echt. In deze setting, staat een aantal topacteurs fantastisch te acteren. Vooral Helen Hunt en Tom Wilkinson stelen de show. De dialogen tussen deze twee zijn grappig, ontroerend en geloofwaardig. Hoewel er aardig wat cliché’s voorbij komen over verschillen tussen de seksen en vrouwen in het algemeen zijn de teksten vooral grappig. Vooral Tuppy’s groepje Engelse notabelen doet het leuk met rake oneliners.

‘A Good Woman’ is echter meer dan alleen grappig. Op momenten is de film ook heel ontroerend, vooral als er gevoelige trekjes tevoorschijn komen onder de harde laag rondom Mrs. Erlynne. Daarnaast is ‘A Good Woman’ ook echt spannend. Er hangt de hele tijd wat in de lucht… Wat speelt er tussen Mrs. Erlynne en Robert Windemere? Weet Lord Darlington Meg te veroveren? Verovert Tuppy het hart van Mrs. Erlynne of breekt zij zijn hart? Bijna tot het laatste moment vraag je je af wie er ongelukkig achterblijft, want dat lijkt onvermijdelijk…

De kleuren, de sfeer, de humor, het acteerwerk… Het ene is een nog grotere traktatie dan het andere.

Vera de Looff

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 december 2005