A Murder of Crows (1999)

Regie: Rowdy Herrington | 102 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Cuba Gooding Jr, Tom Berenger, Marianne Jean-Baptiste, Eric Stoltz, Mark Pellegrino, Ashley Laurence, Carmen Argenziano, Doug Wert

‘A Murder of Crows’ is een film die je doet denken aan detective series van de jaren 80, zoals ‘Murder She Wrote’, ‘Moonlighting’ en ‘Diagnosis Murder’. Niet alleen is de muziek zo gedateerd dat het je meteen terugbrengt naar die tijd, maar het verhaal en de personages zijn helaas ook zo voorspelbaar en stereotype als die van de detectiveseries.

In ‘A Murder of Crows’ wordt al snel duidelijk dat Lawson Russell (Gooding jr.) betrokken wordt bij een complot. Hij trekt zich terug om een boek te schrijven, nadat hij is ontslagen als advocaat. Terwijl het schrijven van zijn manuscript niet echt op gang komt, ontmoet hij iemand die al een manuscript klaar heeft. Lawson is zo onder de indruk van het verhaal dat hij deze onder zijn eigen naam besluit uit te geven op het moment dat hij erachter komt dat de schrijver is overleden.

Tijdens het grote succes van het boek, wordt echter duidelijk dat er iets met het verhaal aan de hand is. De moorden die erin worden beschreven, blijken ook echt gepleegd te zijn en de meest voor de hand liggende verdachte is natuurlijk Lawson. Hij wordt dan ook meteen gearresteerd, maar tijdens deze arrestatie weet hij op een wel heel makkelijke manier uit de greep van een politieagent te ontkomen en ontsnapt. Als hij daarna nog een keer op het nippertje weet weg te komen en zonder enige problemen zijn (korte) zoektocht naar de dader kan voortzetten, wordt het je als kijker duidelijk dat de film je geen verrassend plot voorschotelt.

Niet alleen het verhaal is ongeloofwaardig, ook de acteurs zetten een matige prestatie neer. De enige persoon die zijn rol overtuigend weet te brengen is Cuba Gooding Jr. De reden hiervoor kan echter ook zijn, dat Lawson Russell het enige uitgewerkte personage van de film is. De anderen zijn allemaal stereotypes. Zo is Thurman Parks III (Eric Stolz) de gemene verkrachter zonder hart en Janine De Vrie (Ashley Laurence) de ambitieuze, niets ontziende en op geld beluste uitgeefster.

De verwijzingen naar de legende van Faust die in de film worden gegeven zijn dan nog een pluspunt. Deze zijn erg belangrijk en brengen Lawson Russell steeds een stap verder in de ontrafeling van het complot waar hij in verstrikt is geraakt. Origineel kun je deze link echter niet noemen. Het is vaker gebruikt in films over advocaten (‘The Devil’s Advocate’) en kan de overige minpunten van de film niet echt compenseren.

Als je altijd met veel plezier hebt gekeken naar series zoals ‘Murder She Wrote’ of ‘Diagnosis Murder’ zullen kritiekpunten als voorspelbaarheid en ongeloofwaardigheid wellicht van ondergeschikt belang zijn. Dan valt deze film waarschijnlijk in de categorie ‘verstand op nul en lekker kijken’. Maar als je een avondje voor de buis gaat zitten met de verwachting een film te zien die een verrassend plot of een onverwachte climax brengt, zullen de momenten waarop je ver van tevoren ziet aankomen wat er gaat gebeuren al snel irritant zijn en zal het kijken naar ‘A Murder of Crows’ waarschijnlijk op een teleurstelling uitlopen.

Karin van der Laan