A Sailor-Made Man (1921)

Regie: Fred C. Newmeyer | 46 minuten | komedie | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Noah Young, Dick Sutherland

Op fraai landerige wijze verbeeldt Harold Lloyd een verwende en vooral verveelde playboy. Zijn huwelijksaanzoek aan de dochter van een zeer rijke man is heel romantisch: het is te warm voor iets anders, dus moesten ze zich maar verloven. Gewend als hij is om alles en iedereen naar zijn pijpen te laten dansen, vindt hij het merkwaardig dat haar vader vindt dat hij zich maar eerst als een echte kerel moet bewijzen. Maar goed, als de man dat nou wil…

Op het stadskantoor van de marine geeft hij te kennen dat hij heeft besloten om bij ze in dienst te gaan. Dat is best, maar als hij zich later bedenkt en besluit om weer uit dienst te gaan, wordt hem even duidelijk gemaakt dat die vlieger niet opgaat. Maar hij doet het niet slecht aan boord. Met dezelfde zelfverzekerdheid, die eerst louter arrogantie was, zorgt hij ervoor dat het leven aan boord voor hem zo aangenaam mogelijk verloopt en hij sluit zelfs een hechte vriendschap. Als zijn schip in de buurt komt van het rijk van Maharajah of Khairpura-Bhandanna (Dick Sutherland), is zijn liefje daar toevallig ook. Ze maakt met haar ouders en vrienden een luxe reis. Dat is erg fijn en gezellig, totdat de vorst zijn oog op haar laat vallen.

Een kolfje naar de hand van Harold Lloyd om het leven aan boord met al zijn verwikkelingen smakelijk in beeld te brengen. En zo’n ontsnapping uit het paleis van de vorst is helemaal smullen. Maar niet alle grappen zijn even sterk. Zo gaat hij net een paar keer te vaak als een bundeltje op de grond liggen om zich te verbergen voor zijn achtervolgers en ook anderszins is de humor doorsnee. Wel mooi is als hij een gestreepte doek heeft omgeslagen en die zo weet te houden dat het voor de kijker als een complete verrassing komt als hij zich van het gestreepte tentdoek van de vorst losmaakt. Dat is toch knap.

Diana Tjin-A Cheong