A Warrior’s Heart (2011)

Regie: Michael F. Sears | 86 minuten | actie, drama, familie, sport | Acteurs: Kellan Lutz, Ashley Greene, Gabrielle Anwar, Chord Overstreet, William Mapother, Adam Beach, Aaron Hill, Jay Hayden, Bryan Lillis, Chris Potter, Ridge Canipe, Daniel Booko, Xen Sia, Alex Rose Wiesel, JT Alexander, Joe Cappelletti, Hymnson Chan, Jim Pacitti, Lauren Minite, Diego Acuna

‘A Warrior’s Heart’ staat in het teken van lacrosse. Je weet wel, de sport waarbij je een bal middels een stick met een netje het doel in moet zwiepen. In Amerika een populair tijdverdrijf, in Nederland not so much. En dat is best een probleem, want je moet erg veel van lacrosse houden om ‘A Warrior’s Heart’ een interessante film te vinden.

Feitje: lacrosse werd uitgevonden door de indianen. Zij noemden het baggataway en zagen het als een manier om hun mannelijkheid te bewijzen. Precies de sport dus voor spierbonk Conor (Kellan Lutz). Hij speelt al sinds zijn jonge jaren lacrosse en doet dat niet onverdienstelijk. Zijn vader Seamus (Chris Potter), een beroepsmilitair, blonk er vroeger in uit. Toch is er een groot verschil tussen vader en zoon: pa was een teamspeler, terwijl Conor vooral zijn eigen glorie nastreeft. Als Seamus zijn zoon een plek in het lacrosseteam van een prestigieuze militaire academie bezorgt, drukt hij hem op het hart om zichzelf niet groter te maken dan het spel. Luisteren doet Conor niet, want hij gedraagt zich als een diva en scoort evenveel overtredingen als goals.

Als zijn vader wordt uitgezonden naar Irak en daar op een bermbom rijdt en overlijdt, gaat het helemaal mis met de door schuldgevoel geplaagde Conor. Ondanks de wijze raad van zijn vader om ‘het spel te respecteren’ reageert hij zich af op alles en iedereen, waardoor zijn positie in het lacrosseteam al snel onhoudbaar wordt. Alleen Brooklyn (Ashley Greene), de mooie dochter van de coach, heeft nog vertrouwen in hem. Dankzij haar liefde en de steun van een indiaanse legervriend van zijn vader (Adam Beach) krabbelt Conor langzaam overeind. En hoe! “Ik ben een lacrossespeler, en dat neemt niemand me meer af!”

Aan mensen die zich minder druk maken om lacrosse heeft ‘A Warrior’s Heart’ weinig te bieden. Het scenario is sentimenteel en voorspelbaar, de hoofdpersoon is zo’n opgewonden standje dat hij weinig medeleven opwekt en de voice-over van Brooklyn, waarin ze gezochte parallellen trekt tussen lacrosse, de liefde en het leven zelf, wekt irritatie op. Erger nog is dat de sportscènes dynamiek missen – en spektakel op het veld is nou net waar een film als deze het van zou moeten hebben. Het kan aan ons liggen, maar wij zien niet veel meer dan een stel rondhollende kerels met een stokje.

Wat heeft ‘A Warrior’s Heart’ dan wel? Twee lekkertjes uit ‘The Twilight Saga’ (Kellan Lutz en Ashley Greene) en een redelijke rol van Adam Beach, die er als enige in slaagt om tegeltjeswijsheden gemeend te laten klinken. Een magere score.

Paula Koopmans

‘A Warrior’s Heart’ verschijnt woensdag 17 april 2013 op DVD.