A Wonderful Night in Split-Ta divna Splitska noc (2004)

Regie: Arsen Anton Ostojic | 97 minuten | drama | Acteurs: Coolio, Michael Klesic, Dino Dvornik, Mladen Vulic, Marija Skaricic, Nives Ivankovic, Marinko Prga, Vicko Bilandzic, Ante Simun Majstorovic, Ivana Roscic, Pero Vrca, Dara Vukic, Nikola Ivosevic, Franko Strmotic

Vergis je niet in de cynisch op te vatten titel, ‘A Wonderful Night in Split’ is alles behalve een gezellig theekransje in het Kroatische Split. In deze in stijlvol zwart-wit geschoten film zie je hoe het leven van een aantal mensen compleet ontwricht wordt door excessief drugsgebruik.

‘A Wonderful Night in Split’ bestaat uit drie verhaallijntjes die losjes aan elkaar geplakt zijn. In het eerste deel van het drieluik zie je hoe je hoe een oorlogsveteraan een fatale fout maakt, als hij kiest voor het grote geld in plaats van voor de liefde van een weduwe en haar zoontje. Hebzucht kan dodelijk zijn. In het tweede verhaal leer je een wanhopige junk kennen die al haar principes opzij zet om een shot te kunnen scoren. Het meisje is bereid om haar lichaam te verkopen aan een depressieve Amerikaanse matroos. Deel drie van de film bestaat uit een fatalistisch liefdeskoppel dat steeds verder wegzakt in een neerwaartse spiraal van drugs. De teloorgang van junks zal altijd een dankbaar onderwerp zijn voor cineasten, omdat het leven aan de zelfkant van de maatschappij genoeg interessante situaties oplevert. Niets mis mee natuurlijk, maar het punt is dat er zoveel van dergelijke films zijn gemaakt, dat je als regisseur echt iets nieuws moet doen om nog op te vallen.

‘A Wonderful Night in Split’ is een degelijk gemaakte film, maar niet meer dan dat. Arsen Anton Ostojic heeft een stijlvolle productie afgeleverd, maar beklijvend is de film nergens. De drie plotlijntjes zijn aardig uitgewerkt, maar door de korte speelduur van elk hoofdstukje krijg je nooit een band met de personages. Het blijft te afstandelijk en de junks die je te zien krijgt, zijn ook niet al te sympathiek. Daarnaast is het acteerwerk over de gehele linie genomen niet even sterk. Vooral het apathische spel van de Amerikaanse rapper Coolio wekt irritatie op. Soms wordt er wel degelijk goed geacteerd, maar het merendeel van de film is de cast niet noemenswaardig bezig.

‘A Wonderful Night in Split’ is een film die er vooral visueel mag wezen. De artistiek geschoten zwart-wit beelden zien er altijd geweldig uit. Iedere scène oogt als een kunstwerk. Inhoudelijk gezien blijft de film achter. De beslommeringen van Kroatische junks zijn niet spannend, ontroerend of grappig. Eerder gezapig en saai. Niet zo ‘wonderful’ dus.

Frank v.d. Ven