Anshi The Hunter – Okhotnik (2004)

Regie: Serik Aprimov | 93 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Kidiraliev Dogdurbek, Dokhdurbek Kydyraliyev, Gulnazid Omarova, Alibek Zhuasbaev

Met zijn nieuwste film ‘Okhotnik’ (‘Anshi The Hunter’) keert Serik Aprimov terug naar de plaats waar hij is opgegroeid: het steppengebied in Kazachstan. In dit initiatieverhaal verbeeldt Aprimov op poëtische wijze hoe een oude jager een twaalfjarig ontspoord jongetje inwijdt in de geheimen van de natuur en het leven.

Net als in zijn vorige film ‘Tri Brata’ behandelt Aprimov de botsing tussen eeuwenoude tradities en moderne gebruiken, ditmaal aan de hand van het leven van de puberende en verscheurde Erken. De losse seksuele moraal van zijn moeder – een sexy, moderne vrouw op naaldhakken – doet Erken ontsporen, de eeuwenoude wijsheden van de jager zetten hem weer op het rechte pad. De jongen zal uiteindelijk de rol van de jager overnemen, waarmee hij de continuïteit waarborgt van het rurale leven in Kazachstan met al zijn rituelen en mystiek.

De film geeft een fascinerend portret van het ruige onherbergzame Kazachstan waar de mensen al eeuwen in harmonie met de ruige natuur leven. De eindeloze groene glooiingen waarachter ooit een keer de moderne wereld begint. De jager neemt Erken mee naar de verste uithoeken van de wereld waar de mens nog wordt geconfronteerd met zijn natuurlijke vijand: de wolf. Erken is als kind gevonden in de bergen tussen de wolven, zo gaat het verhaal. Erken voelt verwantschap met de wolf. Ook hij is een solitair levend wezen dat vlucht voor de langzaam maar zeker oprukkende moderne wereld.

De kijker waant zich gedurende de film cultuurtoerist. Als antropologisch portret is ‘Okhotnik’ te vergelijken met ‘The Story of the Weeping Camel’ dat ook de confrontatie tussen het oeroude traditionele boerenbestaan en de moderne tijd als onderwerp heeft.
Als initiatieverhaal wellicht niet continue boeiend genoeg, maar visueel neemt de film je 93 minuten mee naar een afgelegen periferie van de wereld waar wilde paarden draven over ongerepte grootse weides en je haast zou geloven dat de hele wereld er zo uitziet.

‘Anshi’ won tijdens het Locarno International Filmfestival 2004 de C.I.C.A.E./Arte Award en de Netpac Award. Daarnaast werd ‘Anshi’ genomineerd voor een Gouden Luipaard.

Jeroen Poldermans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 september 2005