Argylle (2024)

Recensie Argylle CinemagazineRegie: Matthew Vaughn | 139 minuten | actie, thriller | Acteurs: Henry Cavill, Daniel Singh, Dua Lipa, Ariana DeBose, Richard E. Grant, John Cena, Bryce Dallas Howard, Jason Fuchs, Tomás Paredes, Bobby Holland Hanton, Greg Townley, Alaa Habib, Jing Lusi, Catherine O’Hara, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Tomiwa Edun, Rob Delaney, Samuel L. Jackson, Sofia Boutella

The greater the spy, the bigger the sigh.

‘Argylle’ is de nieuwste film van Matthew Vaughn. Vaughn is met name bekend geworden door zijn drie ‘Kingsman’ films. Op voorhand lijkt op de cast weinig aan te merken: Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Henry Cavill, John Cena, Bryan Cranston, Catherine O’Hara en Samuel L. Jackson. Voeg daar Dua Lipa aan toe en je hebt een sterrencast. Dat en het budget (€ 200 miljoen) scheppen een verwachtingspatroon. Een verwachtingspatroon dat bij lange na niet wordt waargemaakt.

‘Argylle’ gaat over Elly Conway (Bryce Dallas Howard), schrijfster van spionageromans, met in de hoofdrol Argylle (Herny Cavill). Het personage doet denken aan James Bond. Haar boeken beginnen angstaanjagend dicht bij de werkelijkheid te komen, als blijkt dat haar verhalen worden gespiegeld door een echte criminele organisatie. Tijdens haar reis over de wereld, vergezeld door haar kat Alfie en Aiden (Sam Rockwell), een spion met een kattenallergie, haast Elly zich om de moordenaars voor te blijven, terwijl de scheidslijn tussen Conways fictieve wereld en de realiteit begint te vervagen. Met meer informatie de film ingaan is eigenlijk jammer. Wat volgt is een avontuur dat Elly meesleurt naar Engeland, Frankrijk, het Midden-Oosten en nog vele andere plekken.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de film het eerste halfuur potentie lijkt te hebben. Dat het geen meesterwerk zou zijn is al vrij snel duidelijk, maar Dallas Howard en Rockwell hebben goede chemie en redelijk wat van de grappen bereiken hun doel. De rest van de bijna twee uur is echter een grote teleurstelling. In plaats van een leuk, inventief en vlot actie-avontuur met gevatte dialogen en boeiende personages, krijgen we een langzame, logge, belachelijk ingewikkelde en verrassend niet-grappige puinhoop van een film, die veel te lang duurt voor zijn eigen bestwil en aanvoelt alsof het is samengesteld uit de overgebleven ideeën van andere, veel betere films.

Matthew Vaughn heeft in het verleden laten zien dat hij talent beschikt als filmmaker, maar als je ‘Argylle’ vergelijkt met de eerste ‘Kingsman’ film, wordt al snel duidelijk hoe opgeblazen, traag en wankel deze film eigenlijk is. ‘Kingsman: The Secret Service’ grijpt je direct met een unieke, interessante hoofdrolspeler waar je meteen voor sympathiseert. De film bouwt langzaam op naar een climax boordevol actie. ‘Argylle’ heeft dit nauwkeurig uitgebalanceerde tempo niet. In plaats daarvan gaat het met een moordend tempo van start en houdt het geen moment op. Na bijna 140 minuten ben je als kijker murw geslagen.

De laatste drie kwartier van de film zijn plottwist na plottwist. De een is nog verder gezocht dan de ander, maar ondanks dat krijgt Vaughn het voor elkaar om elke plottwist toch weer voorspelbaar te maken. Dallas Bryce is prima in haar rol als Elly. Ze haalt meer uit het matige script dan je op voorhand mag verwachten. Sam Rockwell is niet geloofwaardig als spion, maar in een film die zichzelf niet al te serieus neemt hoeft dat geen probleem te zijn. Bryan Cranston en Catherine O’Hara zijn niet noemenswaardig en de rest van de cast heeft niet genoeg schermtijd om een blijvende indruk achter te laten.

Veel van de film is CGI, maar voor een film met een budget van € 200 miljoen zijn de VFX echt ondermaats. Bepaalde scènes doen, wat het visuele aspect betreft, denken aan CGI van het begin van deze eeuw. Daarmee wordt niet gedoeld op films als ‘The Lord of the Rings’-trilogie, maar gedacht moet worden aan films als ‘The Matrix Reloaded’. Met name de scènes waarin Alfie, de kat van Elly, een rol van betekenis speelt. Dit terwijl inmiddels toch duidelijk is geworden dat CGI, zelfs met een laag budget, goed kan zijn. Zie ‘Godzilla Minus One’ die, op een budget van € 10-15 miljoen, de Oscar voor ‘best visual effects’ won. Dat maakt het des te zuurder om met dit soort onkunde te worden geconfronteerd.

Al met al is ‘Argylle’ een teleurstellende vertoning. Wat aanvankelijk potentie lijkt te hebben in het eerste halfuur, verdwijnt al snel in een zee van onnodige complexiteit en langdradigheid. Bryce Dallas Howard en Sam Rockwell leveren nog wel acceptabele prestaties, maar de rest van de sterrencast blijft onderbenut. De overvloed aan plottwists doet de film geen goed, aangezien ze voorspelbaar en geforceerd aanvoelen. De visuele effecten zijn teleurstellend en doen denken aan een tijdperk waarin dergelijke technieken nog in de kinderschoenen stonden. Voor een film met een budget van € 200 miljoen is dat simpelweg onacceptabel.

Jelco Leijs

Waardering: 2

Bioscooprelease: 1 februari 2024
VOD-release: 12 april 2024 (Apple TV+)