Barbosa (2009)

Regie: Iván López Núnez | 40 minuten | thriller, korte film, misdaad | Acteurs: Juda Goslinga, Bob Schrijber, Peter Beense, Dick van den Toorn, Rian Gerritsen, Jahviero Bronne, Joy Wielkens, Roos Drenth, Anis de Jong, Pieter van Terheijden, Eduard Decaster, Yasar Ustuner, Edward Haak, Gregory Fraestr, Jerrely Slijger, Emile Christen, Mohammed Ali, Ki Cheng Ho, Tim Hildering, Jasper Rovers, Evelien van den Bergh, Lotte Verbeek, Liza Koifman    

Juda Goslinga portretteert op overtuigende wijze de halfbakken crimineel Robbie. Met zijn baseball jacket en zijn stoere tred door het centrum van Amsterdam, waar hij talloze kennissen, maar geen enkele echte vriend tegenkomt, maakt hij al gauw de indruk van een type grote bek, klein hartje, zelfs wanneer hij op hardhandige wijze geld af weet te troggelen van alweer zo’n kennis. Robbie zit in de problemen, want hij is zelf geld schuldig. Dan doet de kans zich voor om flink wat te verdienen, maar daarvoor moet Robbie wel verder gaan dan ooit tevoren.

‘Barbosa’ is een harde, maar eigenlijk ook een lieve film. Robbie’s doelwit Marius, een man die hij naar de haven moet brengen om twee uur ’s nachts, zodat hij omgelegd kan worden, is een zojuist vrijgekomen crimineel, die volgens geluiden van de straat vastzat voor poging tot doodslag. Wanneer Robbie hem beter leert kennen, blijkt dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Marius is geliefd bij zijn familie, zo toont zijn aanwezigheid bij een verjaardagsfeestje van zijn neefje, en Robbie, wiens relatie met zijn eigen kind op losse schroeven staat (hij is afhankelijk van een bezoekregeling), wordt hierdoor geraakt. Je hebt ’t met de arme Robbie te doen op dat feestje. De eenzaamheid staat op Goslinga’s gezicht geschreven.

En dan is het kwart over een. Drie kwartier voor het moment suprême. Niets in het scenario van Rogier de Blok (1976) wijst er op welke beslissing Robbie zal nemen en of Marius doorheeft wat er staat te gebeuren. De spanningsboog is strak gespannen. Het verhaal dat De Blok schreef weet de hele speelduur te boeien. De sfeer van de Amsterdamse Wallen, waar de film zich afspeelt, wordt uitstekend weergegeven. Prima werk van regisseur Iván López Núňez, die het verhaal op authentieke wijze naar het witte doek gebracht heeft. En dat einde… dat zag vast niemand aankomen. Gruwelijk.

Monica Meijer