Battle Girls vs. Yakuza – Sukeban hantâzu: Sôkatsu nagurikomi sakusen (2010)

Regie: Kazushi Nakadaira | 93 minuten | actie | Acteurs: Asami, Rena Komine, Jirô Satô, Misato Tate, Rumi Hiiragi, Yûki Matsumura, Yûta Sone, Kenji Motomiya, Sôkô Wada, Shûji Yamamoto

Het gore-genre van de filmwereld in Japan is alleen niet in eigen land maar ook in de rest van de wereld zeer populair. ‘Tokyo Gore Police’, ‘The Machine Girl’, ‘Vampire Girl vs. Frankenstein Girl’ en ‘Mutant Girls Squad’ zijn slechts een aantal van deze zeer succesvolle titels die vol zitten met wraak, bloederige moordpartijen en schaars geklede dames. Ook ‘Battle Girls vs. Yakuza’ pretendeert anderhalf uur heerlijk bloedvergieten te zijn, waar de liefhebber zijn vingers bij af zou kunnen likken.

Asami keert na twee jaar terug bij haar oude meisjesbende in de stad. De stad is inmiddels overgenomen door de yakuza. Asami en haar meidenteam besluiten wraak te nemen en zodoende elke yakuza om te leggen. Bovenaan haar lijstje staat één van haar oude partners die haar in het verleden verraden heeft. Een bloedige wraaktocht begint…

Wat ‘Battle Girls vs. Yakuza’ ook pretendeert te zijn, genieten is het zeker niet. De makers proberen de typische pulpuitstraling te bereiken met geluidjes uit de jaren tachtig, vechtende dames in minirokjes, de té kleurrijke en extravagante kleding, samuraizwaarden die in de rondte worden gedraaid en op de een of andere manier ook nog mensen lijken te raken en klappen tijdens gevechten die nooit iemand raken. Al deze ingrediënten zouden toch voor een heerlijke slasher kunnen zorgen? Niets is minder waar.

De film van regisseur Kazushu Nakadaira raakt kant noch wal. Wat de kijker te zien krijgt is een opeenstapeling van vechtpartijen die niet goed in beeld worden gebracht. Daarbij komt dat het intelligentieniveau van de film dat van een eencellige niet evenaart.

Natuurlijk moeten de Japanse gore-films het ergens anders van hebben dan intelligentie, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘Mutant Girls Squad’ is ook de gore in ‘Battle Girls vs. Yakuza’ niet om aan te zien en dat is hier funest. Tel daarbij op dat het acteerwerk van een bedenkelijk niveau is en een ware flop is geboren. Actrice Asami die met haar rol in ‘The Machine Girl’ toch een soort van cultstatus kreeg stelt in ‘Battle Girls vs. Yakuza’ helaas ook enigszins teleur. maar dat is ook niet vreemd in deze dramatisch slechte productie.

‘Battle Girls vs. Yakuza’ faalt eigenlijk in alle opzichten waarin een film maar kan falen. Het is beter dat één of andere yakuza met een blinkend samuraizwaard de film in mootjes hakt.

Meinte van Egmond

Waardering: 1