Bears Love Me! (2019)

Recensie Bears Love Me! CinemagazineRegie: Eva M.C. Zanen | 90 minuten | familie | Acteurs: Layla Zara Seme, Serena Bank, Kiki Wartena, Ken Appledorn, Poal Cairo, Michael Diederich, Stephanie Figueira, Marjorie E. Glantz, Gürkan Küçüksentürk, Karien Noordhoff, Hanneke Scholten, Bob Stoop, Rick Zingale

De achtjarige Jip (Layla Zara Seme) is een groot liefhebber van beren. Ze heeft niet alleen tientallen knuffelberen in haar slaapkamertje staan, ze weet ook alles van de grote bruine dieren. Ze weet zelfs zo veel, dat ze bepaalde eigenschappen van de beer terugziet in haar familieleden. Omdat het gezin vanwege de vijftigste verjaardag van vader (Gürkan Kücüksentürk) iets bijzonders wil doen, en Jip nogal doordramt dat ze zo graag op berenexpeditie wil, hebben ze een roadtrip door het westen van de Verenigde Staten geboekt. Lekker ontspannen met een camper door de uitstrekte, schitterende natuur trekken; wie droomt daar nou niet van zou je zeggen. Maar de reis pakt niet zo ontspannen uit als vooraf gedacht en gehoopt. De camper blijkt een enorm slagschip te zijn en moeder (Hanneke Scholten) zegt bij voorbaat al daar nooit in te durven rondrijden. Het vervoer moet dus van vader komen, maar die wordt plotseling bevangen door een paniekaanval en durft eveneens de weg niet meer op zonder dat het zweet hem uitbreekt. De eerste de beste, bloedhete camping wordt opgezocht en een saaie en deprimerende vakantie dreigt Jips dromen in de war te schoppen. Haar twee oudere zussen (Kiki Wartena en Serena Bank) zijn net als hun ouders zo met zichzelf bezig dat niemand in de gaten heeft dat Jip haar eigen plan trekt. Want beren zien zal ze!

De Telefilm ‘Bears Love Me’ (2019) werd geregisseerd door Eva M.C. Zanen (‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’, 2016), naar een scenario van Janneke van der Pal (bekend van de jeugdserie ‘Sien van Sellingen’ en het door Frans Weisz geregisseerde familiedrama ‘Finn’ uit 2013). Zij laten de kijker het verhaal beleven vanuit het oogpunt van de kleine Jip, een dromerig meisje met maar één doel voor ogen: een beer in het echt ontmoeten. Het verhaaltje graaft niet al te diep, maar stipt wel een aantal interessante punten aan. Dat we veel te veel met onze eigen sores bezig zijn bijvoorbeeld, en daardoor niet goed zien wat zich onder onze ogen afspeelt. Niet alleen de vader en moeder van Jip, maar ook haar zussen leven zo in hun eigen wereld dat ze niet doorhebben dat Jip aan hun aandacht ontsnapt. Tot het te laat is. ‘Bears Love Me’ doet qua thematiek en aanpak sterk denken aan een andere Nederlandse Telefilm, ‘Taiki’ (2019). Ook in die film zijn de gezinsleden zo druk met zichzelf bezig dat ze hun kind in het buitenland uit het oog verliezen. En net als in die film, ontdekken kinderen ook in ‘Bears Love Me’ dat ook volwassenen weleens een fout maken en dat hun goede bedoelingen soms helemaal verkeerd kunnen uitpakken.

Het acteerwerk is redelijk, met als positieve uitschieter de jonge Layla Zara Seme, die met haar ontwapenende uitstraling en natuurlijke charisma de show steelt. Regisseur Eva Zanen hanteert een vlotte stijl, met speelse visuele grapjes en invalshoeken die de film net dat beetje extra geven. De voice-over waarin Jip de mensen om haar heen verschillende eigenschappen van beren toedicht, is bijvoorbeeld best grappig, maar kan ook snel gaan vervelen. Daarom is het fijn dat Zanen en Van der Pal dat zelf ook doorhadden en op tijd met dit trucje ophouden. En zo voelen ze op meer fronten perfect aan wat werkt (en voor hoe lang) en wat niet. Het maakt ‘Bears Love Me’ een fijne, vrolijke en avontuurlijke film voor het hele gezin, die dan misschien niet enorm de diepte in gaat, maar wel de juiste snaar weet te raken.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5