Beck: Moneyman (1998)

Regie: Harald Hamrell | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Stina Rautelin, Per Morberg, Ingvar Hirdwall, Rebecka Hemse, Fredrik Ultvedt, Michael Nyqvist, Lasse Lindroth, Peter Hüttner, Bosse Höglund, Lennart Hjulström, Mia Benson, Jan von Melen, Bengt Nilsson, Stefan Larsson, Monica Edwardson, Jan Nyman, Mats Flink, Jan Mybrand, Jörgen Düberg, Rikard Bergqvist, Lars Engström, Johan Wahlström, Björn Wahlberg, Ulrika Hansson, Lamine Dieng    

In ‘Moneyman’ krijgt Beck het hard te verduren wanneer hij de confrontatie aangaat met zijn aartsvijand Gavling die de smerige en achterbakse acties niet schuwt om zijn crimineel imperium te beschermen. Maar Beck laat zich niet zomaar intimideren en bijt zich als een pitbull vast.

Terwijl de dochter van Beck elk moment kan bevallen en de speurder zich opa mag noemen wordt een oude collega van hem, Nordmark, op een bankje in het park gevonden met een kogel in zijn hoofd en een pistool in de hand. Alles wijst in de richting van een zelfmoord. In het huis van de dode agent treft Beck echter een arsenaal aan sexattributen waaruit blijkt dat de man er een dubbelleven op na hield. Even later duikt er ook een zelfmoordbrief op. Maar Nordmark leed aan dyslexie. Tegelijkertijd zit de fiscus Gavling op die hielen en ziet het ernaar uit dat deze gangster uiteindelijk achter de tralies gaat belanden.

Beck twijfelt aan de zelfmoord en onderzoekt de levenswandel van de homosexuele Nordmark. De aanklacht tegen Gavling loopt met een sisser af omdat iemand hem tipte. Dit tot grote woede van de speurders die wel ontdekken dat de dode flik in politiebestanden heeft zitten neuzen in opdracht van iemand. Alsof dat nog niet genoeg is begint chef Wersén zich vragen te stellen over de goede verstandhouding van Beck met Klingström.

We krijgen een bijzonder getergde Beck te zien die het onderste uit de kan moet halen om zich staand te houden tegenover zijn gehate opponent. Het gaat zelfs zo ver dat zijn dochter bedreigd wordt en zijn eigen leven ook in gevaar is. Larsson probeert zijn baas te helpen maar gaat daarbij serieus zijn boekje te buiten.

De makers hebben deze zevende aflevering flink gekruid met alle ingrediënten die nodig zijn om er een absoluut kijkspektakel van te maken. En of ze daar in geslaagd zijn. ‘Moneyman’ moet zowat de beste aflevering uit deze reeks zijn. Geladenheid, intensiteit en humor banen zich hand in hand een weg door de verschillende intriges. Als kijker wil je dan ook geen enkele seconde missen van deze heftige thriller.

‘Moneyman’ is een schot in de roos.

Jochem Geelen