Beck: Spår i mörker (1997)

Regie: Morten Arnfred | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Stina Rautelin, Cecilia Häll, Carlo Schmidt, Per Morberg, Kasper Lindström, Staffan Göthe, Margareta Niss, Ingvar Hirdwall, Rebecka Hemse, Fredrik Ultvedt, Michael Nyqvist, Boman Oscarsson, Daniel Larsson, Lasse Lindroth, Ulf Eklund, Jörgen Andersson, Igor Cantillana, Gunnar Ernblad, Björn Granath, Palle Granditsky, Donald Högberg, Bengt Magnusson, Ingela Sahlin, Stina von Sydow    

In ‘Spar i Mörker’ worden alle registers nog eens opengetrokken om de kijker de stuipen op het lijf te jagen. Een halve gare gaat met een machete vreselijk tekeer in de metro van Stockholm. Op de plaats van de delicten laat hij telkens een eigenaardig teken achter dat in internettaal de dood moet voorstellen. Voor Beck is dit een vette streep door zijn plannen want hij moet noodgedwongen zijn vakantie met Klingström onderbreken.

Na de moord op een vrouw staat Larsson er aanvankelijk alleen voor. Beck heeft vijf dagen verlof en besluit om er met Klingström eventjes tussenuit te trekken. Bij een tweede soortgelijke moord trekt deze laatste het niet meer en overtuigt ze haar geliefde om terug te keren naar de stad. Het is dus een balende en weinig gemotiveerde Beck die zich meldt voor de dienst. De enige verdachte is een metrobestuurder die opeens verdwenen lijkt. Wanneer er nog drie moorden gepleegd worden slaat de massahysterie toe en springt zelfs de buitenlandse pers op de zaak. De ordediensten besluiten om de metro te sluiten maar voor de agenten is het onmogelijk om in de wirwar van tunnels een spoor te vinden. Bovendien hinderen gewapende burgerwachten het onderzoek en begint alles serieus uit de hand te lopen. Beck ontdekt trouwens met gevaar voor eigen leven dat de zaak iets ingewikkelder in elkaar zit.

Deze achtste aflevering uit de Beck reeks bereikt een hoogtepunt inzake naargeestigheid en grimmigheid. ‘Spar i Mörker’ komt erg verontrustend over en probeert een bruggetje te slaan naar een actueel thema als zinloos geweld. We begrijpen perfect wat de bedenkers suggereren en de link die ze willen leggen maar helaas is de uitwerking van dit topic behoorlijk vergezocht. Dat is jammer want deze episode kneep serieus onze keel dicht en deed ons regelmatig wit wegtrekken. De overdreven ontknoping bezorgt uiteindelijk een kater in plaats van een delirium. Misschien kozen de makers er opzettelijk voor om hun boodschap hemelsbreed uit te smeren wat verdedigbaar blijft maar met wat meer realiteitszin was die evengoed aangekomen.

Als lugubere krimi overtuigt ‘Spar i Mörker’ tot aan het jammerlijke antwoord.

Jochem Geelen