Sweet Karma (2009)

Regie: Andrew Thomas Hunt | 86 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Shera Bechard, John Tokatlidis, Frank J. Zupancic, Christian Bako, Laura McLean, Patricia Stasiak, Lana Koseniv, Mark Wiebe, Steve Richard, Adam Tomlinson, Brent Crawford, Tanya Rusnak, Sasha Kovacs, Anna Beben, Elitsa Bako, Evgenia Milmana, Tanya Maljkovic, Samantha Ramphal, Amie Alexia, Anastassia Erchova, Monika Pocsaji, Talia Russo, Caroline Pocklington, Cat McCormick, Yana Khoreva, Ulva Mazzone, Daniela Vohnout, Viktoriia Prozhoga, Iryna Doroshenko, James Fler, Steven Rode

Wat begint als een verhalend drama over vrouwenhandel en illegale seksindustrieën verandert al gauw in een wraakfilm die zijn grenzen niet kent wanneer het om expliciete geweldsscènes gaat. ‘Sweet Karma’ betreft een dubbelzinnige titel dus. Want naast het gelijknamige hoofdkarakter ‘Karma’, verwijst deze uiteraard ook naar Boeddhistische grondbeginselen. De filosofie dat alles wat we doen, denken of zeggen bij ons terug komt. Maar strikter nog, Karma gaat over het verrichten van daden, niet over de gevolgen van die daden. En daar bevat deze film een heleboel voorbeelden van.

Dat gegronde wraak voor velen vaak een heleboel geweld goedkeurt bewijst regisseur en medeschrijver aan het verhaal, Andrew Thomas Hunt, met deze film. Want de makers weten ondanks haar daden, de jonge Russische ‘Karma’ tot een sympathiek karakter te houden, die de kijker aan haar zijde heeft. Enerzijds door het onschuldige voorkomen en de schoonheid van ‘Karma’ (actrice Shera Bechard), maar zeker ook vanwege het feit dat het hoofdpersonage niet kan praten. De makers zorgen met dit slimme detail voor de nodige bewondering en ontzag voor ‘Karma’, die zichzelf moedwillig in benauwde situaties manoeuvreert om de waarheid achter haar verdwenen zus te achterhalen.

Een prima basisgegeven dus, om een gedegen drama en zelfs een thriller op te laten bouwen. Maar in de uitwerking is het hier en daar helaas wat mis gegaan. De vanzelfsprekendheid waarmee het jonge hoofdpersonage zich in de criminele onderwereld stort, vermoedt al snel na het begin dat het hier niet om een intelligent drama gaat, maar om een actiethriller die het van prikkelende beelden moet hebben in plaats van inhoud. Voor een dergelijk drama druisen de meeste scènes teveel in tegen de manier waarop mensen echt handelen. Uiteraard geen probleem, want de makers hebben er alles aan gedaan om die beelden zo prikkelend mogelijk te maken. Beelden die zich laten omschrijven in termen als bloed, sex en moord.

Voor de uitwerking van het verdere verhaal lijkt helaas niet altijd voor de beste acteurs gekozen te zijn. Vooral waar het om de leden van de criminele bende gaat lijkt er nogal een hoog ‘boevengehalte’ te heersen. De acteurs zijn te druk met het prototype misdadiger uit te hangen, dat het er allemaal wat dik boven op ligt. Het quasi Russische accent waarmee de acteurs spreken doet daarbij meer denken aan een slechte B film. Maar is ‘Sweet Karma’ dan ook zo’n B film? Nee dat is het zeker niet. Daarvoor is het verhaal te sterk, de hoofdrolspeelster te goed en de donkere shots te onheilspellend. Met elkaar zorgt het voor een spannende no-nonsense film die ook nog een kleine verrassing in petto heeft.

Tjeerd Kooistra