Beestenboot – Ooops! Noah is Gone… (2015)

Regie: Toby Genkel, Sean McCormack | 82 minuten | animatie, avontuur, komedie | Nederlandse stemmencast: Hans Kraay Jr., Sanne Vogel, Bas Muijs, Elise Schaap | Vlaamse stemmencast: Sven de Ridder, Vic de Wachter, Lucas van den Eynde, Tania Kloek

Het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach is een van de meest tot de verbeelding sprekende hoofdstukken uit het Oude Testament. Die gigantische boot met daarop van elk dier twee exemplaren, die op deze wijze aan de zondvloed trachten te ontkomen; veel mensen zullen het tafereel gelijk voor zich zien. In de Duits/Luxemburgs/Belgisch/Ierse animatiefilm ‘Beestenboot’ (2015) – in Engelstalige landen ook bekend onder de namen ‘Ooops, Noah Is Gone’, ‘Two by Two’ en ‘All Creatures Great and Small – wordt een geheel eigen draai aan het aloude verhaal gegeven en is Noach zelf in geen velden of wegen te bekennen. Blijkbaar heeft hij een team bestaande uit een brallerige leeuw, een vinnige flamingo en een zwijgzame neushoorn aangewezen om de honneurs waar te nemen. Zij bepalen welke dieren wel mee mogen op de ark en welke dieren achter moeten blijven. Met de zondvloed die rap nadert is dat in feite een doodvonnis.

Dave is zo’n dier waarvoor het zwaard van Damocles dreigt te vallen. Hij is een nester, een fictief pluizig beest met een slurf, een platte staart, hoorntjes en korte pootjes. Als hij angstig is, spuit hij een stinkend blauw goedje uit. Zijn enige kwaliteit is dat hij zich overal thuis lijkt te voelen. O ja, en hij knuffelt graag. Samen met zijn zoontje Finney krijgt hij te horen dat er voor hem geen plaats is op de ark (jaja, zo hard is de dierenwereld, ook in de animatiewereld). In het kielzog van de katachtige Grymp Hazel en haar dochter Leah weet hij toch als verstekeling op de boot te komen. Echter, zodra de ark de trossen losgooit, blijken Finney en Leah op de kade te zijn achtergebleven. Dave en Hazel hebben het vooral met elkaar aan de stok, dus voor ze het doorhebben dat hun kinderen er niet zijn, is de boot al uit het zicht verdwenen. Finney en Leah proberen intussen het hoofd – letterlijk – boven water te houden en op de een of andere manier te ontsnappen aan de zondvloed.

Een productie van verschillende studio’s in vier verschillende landen en met alleen al in het Engels drie verschillende titels; dat klinkt rommelig en dat is ‘Beestenboot’ dan ook. Het plotje is flinterdun – maar wordt wel over dik tachtig minuten uitgesmeerd – en draait om merkwaardige schepsels waarmee het lastig identificeren is. In hun overlevingstocht pappen Finney en Leah aan met een tweetal zo mogelijk nóg vreemdere types, waarvan er een ook nog eens ‘Obesey’ (!) heet en quasi-existentialistische teksten uitspuwt (‘misschien zijn we niet voorbestemd om te overleven’) die de jeugdige doelgroep totaal niets zullen zeggen. Dit soort figuren houden de boel eigenlijk alleen maar op, en dat terwijl de film al tergend langzaam voortkabbelt. Bovendien worden de kernwaarden – dat zelfs de grootste misfit ergens bij wil en mag horen, de kracht van vriendschap en familiebanden – er wel erg dik opgelegd. ‘Beestenboot’ is een rommelige, nietszeggende productie die eigenlijk op alle fronten de plank misslaat.

Je kunt duidelijk merken dat de hoofden niet allemaal dezelfde kant stonden toen deze film gemaakt werd. Voor de jeugd van nu, die verwend is met schitterende animaties en originele verhalen van Disney/Pixar, DreamWorks, Gibli en Laika, is dit duidelijk een stap terug.

Patricia Smagge

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 15 juli 2015
DVD-release: 2 november 2015