Hotel Transsylvanië 2 – Hotel Transylvania 2 (2015)

Regie: Genndy Tartakovsky | 89 minuten | animatie, komedie, familie, fantasie | Nederlandse stemmencast: Charly Luske, Ferry Doedens, Liza Sips, Marcel Jonker, Fernando Halman, Tony Neef, Edward Reekers, Arjan Ederveen, Pip Pellens, Dennis van de Ven, Colin Koolein Wijnholds, Barbara Sloesen | Originele stemmencast: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Asher Blinkoff, Fran Drescher, Molly Shannon, Megan Mullally, Nick Offerman, Dana Carvey, Rob Riggle, Mel Brooks, Jonny Solomon, Chris Kattan, Sadie Sandler, Sunny Sandler, JonLovitz, Robert Smigel, Rose Abdoo, Luenell, Jared Sandler

De monsters uit ‘Hotel Transsylvanië’ zijn terug! Na het succesvolle eerste deel van ‘Hotel Transsylvanië’ (2012) was het slechts een kwestie van tijd tot deel twee zou verschijnen. Deze keer werd het scenario mede geschreven door Adam Sandler, die eveneens de rol van Dracula weer op zich neemt. Ook tienerster Selena Gomez is weer van de partij als Mavis. Een korte terugblik naar het verhaal van de eerste animatiefilm: we ontmoeten de vampierdochter van Graaf Dracula, Mavis en de backpacker Johnny uit Californië, een hotelgast in Hotel Transsylvanië. De twee worden hopeloos verliefd, maar dat zorgt voor de nodige problemen. In Hotel Transsylvanië zijn mensen namelijk niet welkom. Uiteindelijk gaat Graaf Dracula overstag wanneer hij ziet hoe gelukkig zijn dochter is met Johnny.

In het tweede deel is het weer een dolle boel qua monsters. Het hotel wordt onder invloed van de ‘gewone mens’ Johnny in samenwerking met de monsters steeds beter. Dankzij Johnny logeren er nu ook gewone mensen tussen alle monsters. Johnny en Mavis zijn inmiddels dolgelukkig en het trouwfeest is dan ook een bonte mix van monsters en familie van Johnny. Het duurt dan ook niet lang voordat er een kleine geboren wordt. Op vrijdag de 13e wordt een jongetje met een oranje krullenbos geboren: Dennis. Door middel van een aantal flashforwards zien we de strubbelingen nadat de kleine is geboren. De grote vraag is natuurlijk: is hij een mens of een vampier?

Opa Dracula wil natuurlijk graag dat de vampierbloedlijn doorgegeven wordt. Hij pusht dan ook op alle mogelijke manieren om te kijken of Dennis ook de gewenste vampier-hoektanden krijgt. Mavis daarentegen is een bezorgde moeder en wil zelfs dat Dennis een ‘normale’ jeugd heeft tussen de gewone mensen. Zij en Johnny bezoeken dan ook zijn ouders in Californië, terwijl Vampa Dracula op Dennis, of ook wel Dennisovisch in vampiertaal, past. Drac gaat met Dennisovisch en de monsters op pad en probeert op allerlei manieren de krachten van een vampier bij Dennisovisch te ontwikkelen. Johnny is ondertussen al door Drac geïnstrueerd dat hij ervoor moet zorgen dat Mavis het in Californië niet naar haar zin heeft. Dennis kan beter opgroeien tussen de monsters. Na het avontuur in Californië is de maat vol voor Mavis. Ze vieren nog één verjaardag van Dennis in Hotel Transsylvanië en dan vertrekken ze naar de echte wereld. Opa Vlad, een traditionele vampier ten top, wordt ook uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje en dat zorgt voor de nodige opschudding.

Visueel gezien is ‘Hotel Transsylvanië 2’, net als het eerste deel, weer fantastisch. De monsters zijn weer prachtig geanimeerd. Net als in het eerste deel heeft Graaf Dracula het weer moeilijk met het accepteren van mensen. Hij heeft ze toegelaten in zijn hoofd, maar niet in zijn hart, hoewel hij aan het begin wel verkondigt aan Mavis: “As long as you are happy”. Een boodschap die ook prima door volwassen opgepikt kan worden. De scènes die Genndy Tartakovsky gebruikt zijn af en toe een beetje ongeloofwaardig uitgewerkt. In de slotscènes worden de gebeurtenissen op een iets te makkelijke manier afgehandeld. De humor is wat achterhaald met de grappen over Vampa, maar voor kinderen zal dit geen probleem zijn. ‘Hotel Transsylvanië 2’ is in tegenstelling tot het eerste deel iets meer gericht op kinderen dan volwassen, maar die kunnen net als kinderen genieten van de prachtige animatie die Sony Animation weer presenteert.

Marjolein Linstra

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 10 februari 2016