Beyond a Reasonable Doubt (2009)

Regie: Peter Hyams | 106 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jesse Metcalfe, Amber Tamblyn, Michael Douglas, Joel Moore, Orlando Jones, Lawrence P. Beron, Sewell Whitney, David Jensen, Sharon K. London, Krystal Kofie, Grant James, Eric Gipson

Het doel heiligt de middelen voor journalist C.J. Nicholas (Jesse Metcalfe). Dus gaat hij voor moord de cel in om zijn verhaal rond te krijgen… C.J. heeft al lange tijd het sterke vermoeden dat openbaar aanklager Mark Hunter (Michael Douglas) vals DNA-bewijs van de mogelijke dader gebruikt om diens veroordeling tot stand te brengen in moordzaken waarbij alleen indirect bewijs was gevonden. Zijn trackrecord is daardoor enorm en dat is natuurlijk handig voor zijn kandidatuurschap om gouverneur van de staat te worden. Van zijn baas krijgt C.J. echter niet de gelegenheid om er verder in te duiken dus bedenkt hij een plan. Zodra er een moord is gepleegd op een zwerver of prostituee vraagt C.J. het politierapport op om vervolgens alle (indirecte!) bewijzen aan te schaffen die naar hem als dader zullen leiden. Hunter zal toehappen om de zaak op zich te nemen en wederom met DNA-bewijs komen wat in werkelijkheid niet gevonden is op de plaats van het misdrijf, waardoor C.J. zijn verhaal bewezen krijgt. Om zich in te dekken neemt hij alles wat hij doet en aanschaft ná de moord op video op, zodat dit hem na Hunters te verwachten actie vrij zal pleiten van de moord. Een mooi, maar gevaarlijk plan…

Zeker als blijkt dat niet alles loopt zoals gepland en zijn vriendin Ella (een sterke rol van Amber Tamblyn) – die onder Hunter werkt op het O.M. – eraan te pas moet komen om hem te helpen. Zij weet niets af van het plan van C.J. en moet hem slechts op zijn woord geloven dat hij de moord echt niet heeft gepleegd. Krijgt C.J. zijn verhaal? Maar nog belangrijker: krijgt Ella hem uit de gevangenis?

‘Beyond a Reasonable Doubt’ levert Michael Douglas weliswaar als grote naam, maar zijn rol is eigenlijk zeer beperkt en verre van indrukwekkend te noemen. Qua charisma blijft hij overeind, maar het verhaal is dermate slecht uitgewerkt dat hij zijn karakter nooit meerwaarde kan geven. Het maximale haalt hij eruit, wat al niet gezegd kan worden van hoofdrolspeler Jesse Metcalfe. Deze mooie jongen wekt geen sympathie, geen medelijden, niets. Pas als de schijnwerpers op Amber Tamblyn gericht staan wordt het qua spel eigenlijk pas interessant.

Het verhaal gaat te snel over van het ene op het andere. Soms krijg je zelfs de indruk dat er wel erg rigoureus is gesneden in een aantal scènes. Dit komt de spanning niet ten goede, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de thrillerliefhebbers. Het doet alleen allemaal wat ongeloofwaardig aan – want een moordzaak wordt wel erg simplistisch neergezet – maar het slotoffensief spant de kroon en is totaal overbodig. Sterker nog; zonder dit einde was de film als geheel beter geweest. Als we een kleine vergelijking maken met ‘Fracture’ (2007) – want zo’n soort film is het – dan is het slot daarvan intelligent en hier ronduit belachelijk. Niettemin is ‘Beyond a Reasonable Doubt’ een prima film voor tussendoor. Daarvoor is het uitgangspunt gewoonweg te spannend en de cast vooraf gezien te veelbelovend.

Brian Ligtvoet