Bleach Movie 3: Fade To Black (2009)

Regie: Noriyuki Abe | 90 minuten | actie, horror, animatie, fantasie | Originele stemmencast: Kentarou Itou, Fumiko Orikasa, Masakazu Morita, Ryotaro Okiayu, Shinichiro Miki, Aya Hisakawa

In Europa denken veel mensen dat tekenfilms voor kinderen zijn. Hofleveranciers Cartoon Network, TeleKids en KinderNet geven al aan welke doelgroep bereikt moet worden: kinderen. Af en toe komt er een animatiefilm in de bios – ‘Shrek’, ‘MegaMind’ en ‘Despicable Me’ – die ook voor volwassenen te pruimen is, maar het houdt niet over. In Japan is dat wel even anders. In Azië telt het medium tekenfilm mee als volwaardig genre. Vaak zijn deze films gebaseerd op strips (manga’s zoals ze in Japan heten) en trekken deze’s ‘animes’ (Japans voor verfilmde strips) volle zalen. Dat animatiefilms in Japan voor werkelijk iedereen zijn, bewijst het hentai-genre. Dat is de getekende variant van porno, maar dan op z’n Japans (lees: pervers en met monsters en tentakels). ‘Bleach’ is geen hentai, maar ook geen kinderserie. De doelgroep bestaat uit tieners en jong volwassenen.

‘Bleach’ is een erg populaire manga. Zo geliefd dat de serie in een cartoonreeks geresulteerd heeft en vervolgens een aantal films heeft opgeleverd. ‘Bleach: Fade To Black’ is alweer de derde film rond hoofdpersoon Ichigo. Ichigo Kurosaki is een 15-jarige jongen die al zo lang hij zich kan herinneren geesten kan zien en aanraken. Op een dag komt hij de ‘Soul Reaper’ Rukia Kuchiki tegen. Ze is op zoek naar zogeheten Hollows, dat zijn zielloze monsters die zich voeden met (de ziel van) mensen. In Bleach is de zogeheten ‘Reiatsu’ de spirituele kracht van iemands ziel. Iemand met een hoge Reiatsu kan bijvoorbeeld geesten zien. Hoe sterker iemands Reiatsu, hoe sterker de geur is die de Hollows kunnen ruiken. De Hollow waar Rukia achterna zit heeft het op Ichigo’s Reiatsu voorzien.

Als bovenstaande beschrijving je al doet duizelen, dan kun je nu alvast stoppen met lezen want dan is ‘Bleach’ niets voor jou. Het wordt namelijk een stuk ingewikkelder. Deze films zijn gebaseerd op de televisieserie (die in ons land uiteraard weer niet uitgezonden wordt) en ‘Bleach: Fade To Black’ is de derde film. Je hebt dus een hoop voorkennis nodig. In dit derde deel worden twee nieuwe vijanden geïntroduceerd. Dat betekent dat Ichigo flink aan de bak moet. Helemaal niet erg, want het levert een paar vette actiescènes op. De animatie ziet er overtuigend uit en het tempo ligt lekker hoog.

Japanimaniacs kunnen hun lol op met deze serie, want ‘Bleach’ speelt zich af in een alternatief universum vol samoeraikrijgers en state of the art apparatuur. Het levert een bizarre en vermakelijke sfeer op. Voorspelbaar kun je deze film namelijk niet noemen. Toffe manga, toffe serie, toffe film!

Frank v.d. Ven