Blood and Chocolate (2006)

Regie: Karin von Garnier | 95 minuten | horror, fantasie | Acteurs: Agnes Bruckner, Oliver Martinez, Hugh Dancy, Bryan Dick, Katja Riemann, Chris Geere, Tom Harper, John Kerr, Jack Wilson, Vitalie Ursu, Bogdan Voda, Kata Dobó, Rodica Mandache, Helga Racz, Lia Bugnar, Mihai Calin, Sofia Vladu, David Finti

‘Blood and Chocolate’ is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Annette Curtis Klause. De film heeft wel een klein beetje weg van Shakespeares ‘Romeo en Julia’. Het hoofdpersonage Vivian moet – net als Julia – kiezen tussen de liefde en haar familie.

‘Blood and Chocolate’ gaat somber van start. De negenjarige Vivian speelt ’s avonds in de sneeuw. Ze woont samen met haar ouders, broer en zus in de bossen van Colorado. Plotseling komen jagers uit het bos, schelden hen uit voor weerwolven en beginnen te schieten. Vivian’s ouders, en haar broer en zus worden dodelijk geraakt. Alleen Vivian weet te ontkomen en zij rent het bos in, ver buiten het bereik van de schutters. Regisseur Katja von Garnier schakelt daarna over naar het heden. Je ziet de negentienjarige Vivian (Agnes Bruckner) nog steeds rennen, ditmaal ter ontspanning. Niet in een bos, maar in de stad Boekarest. De camera volgt Vivian zowel vanaf de begane grond als vanuit de lucht. Hierdoor krijg je mooie sfeerbeelden van de Roemeense hoofdstad. De atletische bewegingen die Bruckner maakt tijdens het rennen maken je op een subtiele manier duidelijk dat ze anders is dan anderen.

Vivian woont inmiddels bij tante Astrid (Katja Riemann) en het is de bedoeling dat ze de vrouw wordt van Gabriel (Oliver Martinez), de leider van de familie. Haar neef Rafe (Bryan Dick) pest haar er graag mee dat ze met zijn vader moet trouwen, iets wat Vivian verafschuwt. De kennismaking met de Amerikaan Aiden (Hugh Dancy) zet Vivian’s wereld danig op zijn kop. ‘Kan ik wel een relatie onderhouden met een mens?’ is de vraag die door Vivian’s hoofd spookt als ze gevoelens voor Aiden begint te kweken. Dan heeft ze nog niet eens rekening gehouden met de reacties van haar familieleden…

Een diepgaand verhaal heeft ‘Blood and Chocolate’ niet, maar de special effects verdoezelen een hoop. De transformatie van mens naar wolf is namelijk zonder behulp van CGI bewerkstelligd. Je ziet de familieleden en Vivian op een haast sprookjesachtige wijze transformeren naar een echt exemplaar. Jammer dat ‘Blood and Chocolate’ weinig ingaat op de rituelen of gebruiken van de weerwolven. Je ziet bijvoorbeeld alleen de traditionele jacht met volle maan.

De cast weet zich redelijk te redden met de oppervlakkige karakters. Chemie laat zich echter niet dwingen. De gewilde geloofwaardige ‘vonk’ ontbreekt tussen Bruckner en Dancy. Want ondanks de acties van zijn personage Aiden, komt Dancy te braaf over om het vriendje te zijn van een sterke meid als Vivian. Acteur Oliver Martinez moet het vooral van zijn looks hebben, want veel inhoud heeft het karakter Gabriel helaas niet. Toch weet Martinez de wolvenleider aannemelijk neer te zetten. Rafe wordt amusant vertolkt door Bryan Dick. Dick doet dit op een wijze waardoor je als kijker wel kan indenken waarom Vivian haar neef zo’n irritant mannetje vindt.

De hoogtepunten van ‘Blood and Chocolate’ vormen vooral de confrontatie tussen Aiden en Rafe en het moment waarop Vivian definitief moet vaststellen voor welk ‘pad’ ze kiest; de uitgestippelde, voorbestemde route met Gabriel of de onzekere weg; een toekomst met Aiden.

‘Blood and Chocolate’ is een zoete fantasy/horrorfilm waarbij je niet teveel moet nadenken en gewoon moet genieten van de effecten die je krijgt voorgeschoteld.

Ans Wijngaarden