Born in China (2016)

Recensie Born in China CinemagazineRegie: Chuan Lu | 79 minuten | documentaire | Voice-over (originele versie): John Krasinski | Voice over (Nederlands): Sander de Geer

Hoewel het Disneynature filmlabel nog niet zo lang bestaat – het werd in april 2008 gelanceerd – kan de studio inspiratie putten uit een breed scala aan films die de oorspronkelijke vader van het bedrijf, Walt Disney, al decennia geleden maakte. Walt Disney was een voortrekker op het gebied van True Life Adventure Films, zowel korte als lange documentaires met prachtige natuurbeelden, waarin dieren antropomorfische eigenschappen kregen en de acties van de dieren door het toepassen van muziek iets grappigs kregen.

‘Born in China’ is de zevende voor de bioscoop gemaakte film sinds de oprichting van het Disneynature label. Na ‘Earth’, ‘Oceans’, ‘African Cats’, ‘Bears’, ‘Monkey Kingdom’ en ‘Chimpansee’ focussen de filmmakers zich nu op de wildernis van China. We volgen in grote lijnen drie dierenfamilies: een panda met haar jong, een stompneusaapje en zijn familie en een sneeuwluipaard met haar twee welpen. Elk van deze dieren leven in een ander gebied van China en daarmee komt de rijke gevarieerdheid van het land goed tot uiting.

De opnamen van de dieren zijn adembenemend. Door de fantastische close-ups wordt er een ongekende intimiteit gecreëerd. Welverdiende complimenten aan de mensen achter de camera én in de montageruimte, want wat zij hebben gemaakt is niet minder dan fenomenaal. Zeker met het doel van de film in het achterhoofd, het creëren van een verhaal met een enigszins dramatische spanningsboog, zijn zij erg goed in hun opzet geslaagd.

Dat laatste vormt echter meteen een minpuntje van ‘Born in China’. Het soms fictieve verhaaltje is slechts voor een beperkte doelgroep – de jeugd – interessant en aannemelijk. Dat stoort het meest bij het gedeelte over Tao Tao, het koddige stompneusaapje. De vermeende jaloezie van het beest jegens zijn jongere zusje, die alle aandacht naar zich toetrekt waardoor Tao Tao zich noodgedwongen wendt tot ‘The Lost Boys’ met hun aanvoerder Rooster, voelt te bedacht. Dan is het verhaal van de sneeuwluipaard Dawa geloofwaardiger, en hierin wordt dan ook niemand gespaard, ook de (jonge) kijker niet. Ook het reuzenpanda-gedeelte van de film is plausibel en zal niet al te ver van de waarheid liggen.

Naast de beelden van deze families zien we ook fraaie opnamen van kraanvogels en Tibetaanse antilopes. ‘Born in China’ volgt het beproefde recept van de opeenvolgende seizoenen en heeft dan ook een duidelijke circle-of-life-boodschap. De voice-over van John Krasinski is bij tijd en wijle serieus en bedachtzaam, andere keren ietwat te geacteerd (in de zogenaamde blunder-momenten van de dieren bijvoorbeeld). Het script laat hem soms tenenkrommende zinnen uitkramen (‘nothing compares to being loved by those you love the most’), maar dat moet je maar voor lief nemen als je van de beelden wil genieten.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 april 2017