Boundaries (2018)

Recensie Boundaries CinemagazineRegie: Shana Feste | 104 minuten | komedie, drama | Acteurs: Vera Farmiga, Christopher Plummer, Lewis MacDougall, Christopher Lloyd, Yahya Abdul-Mateen II, Kristen Schaal, Bobby Cannavale, Peter Fonda, Dolly Wells, Ryan Robbins, Maxine Miller

‘Boundaries’ gaat over grenzen stellen. En wat er mis kan gaan als je toch overstag gaat, terwijl je jezelf nog zo stevig had beloofd om nooit meer…
 
Zo heeft Laura Jaconi (aanstekelijk gespeeld door Vera Farmiga) het al enkele jaren helemaal gehad met haar vader, Jack (Christopher Plummer in uitmuntende vorm). Dat benadrukt ze ook elke keer in haar sessies met haar psycholoog. De alleenstaande moeder heeft ook wat te stellen met zoon Henry (Lewis MacDougall), die na weer een kunstzinnige uitspatting – een tekening van de directrice in geboortekostuum- van school wordt gestuurd. Als Laura’s mild crimineel ingestelde vader belt om hulp, hij wordt – in zijn ogen onterecht- uit weer een bejaardenhuis gezet, denkt ze: ‘Weet je wat, laat ik het nog een laatste keer met de man proberen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Ze biedt aan om haar vader naar haar zus te brengen, want deze (Kristen Schaal) wil haar vader wel voorlopig onderdak verlenen.

De bijzondere roadtrip wordt in stijl afgelegd, in de goudbruine Rolls Royce van Jack. Wat Laura niet weet, is dat haar vader een grote hoeveelheid marihuana in de kofferbak verstopt heeft, tussen de incontinentieluiers (!). Onderweg moeten een paar klantjes worden bezocht en Jack heeft zijn kleinzoon Henry overgehaald om ‘partner-in-crime’ te zijn bij de transacties. Het wordt een memorabel reisje, vol ontmoetingen met oude bekenden. Oh ja, en passant nemen ze ook een paar zwerfdieren op sleeptouw, want dat is de achilleshiel van Laura.

Zowel Farmiga als Plummer spelen hun rol in ‘Boundaries’ met verve en zijn volkomen geloofwaardig. In de bijrollen zien we Bobby Cannavale (“Boardwalk Empire”), als de ex-man van Laura, en -altijd een feestje- Christopher ‘Back To The Future’ Lloyd als excentrieke oude vriend van Jack. ‘Boundaries’ is een film met gewone mensen in een ongewone setting, een soort van memory lane met een twist. Er worden oude herinneringen opgehaald en dingen uitgepraat. Tenminste, men doet verwoede pogingen daartoe. Want, hoe dan ook, de voorraad weed moet natuurlijk wel aan de man worden gebracht, koste wat kost!


‘Elke roadtrip komt met haken en ogen’. Inderdaad, maar ‘Boundaries’ is al met al een zeer amusante prent, die vlotjes meandert en geregeld een lach op je gezicht tovert.

De film krijgt een 16 jaar en ouder rating vanwege ‘scènes met drugs’ en ‘scheldwoorden’. Ietwat overdreven, want er gebeurt weinig grensoverschrijdends. Maar wij Nederlanders zijn natuurlijk wel iets gewend op filmgebied, onze ‘grenzen’ zijn wat dat betreft al aardig opgerekt..

Ruud Stift

Waardering: 3.5

DVD-release: 6 februari 2019