Christmas with the Kranks (2004)

Regie: Joe Roth | 98 minuten | komedie, familie | Acteurs: Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd, M. Emmet Walsh, Elizabeth Franz, Erik Per Sullivan, Cheech Marin, Jake Busey, Austin Pendleton, Tom Poston, Julie Gonzalo, René Lavan, Caroline Rhea, Felicity Huffman

Aah, de hectiek van de feestdagen…De verplichtingen, kerstdiners, kerstkaarten, donaties, decoratie concurrentie met de buren, organisatie van kerstfeestjes en het trotseren van weer en wind voor inkopen. Wie zou deze kerstdrukte niet voor een keer willen overslaan? Dat idee hebben Luther en Nora Krank ook. De Kranks stellen een totale boycot op kerst in. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De hele omgeving van de Kranks en vooral de buren laten het er niet bij zitten dat de traditie door hen wordt geskipt. Moraal van het verhaal: niemand ontkomt aan kerst!

Vooral huisvrouw Nora wordt het moeilijk gemaakt door de buurt onder leiding van zelfbenoemd buurthoofd Vic Frohmeyer (Dan Aykroyd). Ook in deze film mag ‘scream queen’ Jamie Lee Curtis haar longen gebruiken. Er is ook hier een ‘Halloween’ moment wanneer de handschoenen van Vic in haar autoraampje blijven steken. Tim Allen heeft de smaak van kerstfilms te pakken, ‘The Santa Clause’ (1994) en ‘The Santa Clause 2’ (2002) maakte hij eerder en ‘The Santa Clause 3’ is gepland voor 2006. Erik Per Sullivan (van tv-serie ‘Malcolm in the Middle’) speelt het irritante Frohmeyer zoontje Spike dat achteraf toch wel mee blijkt te vallen.

‘Christmas with the Kranks’ is gebaseerd op de bestseller van John Grisham ‘Skipping Christmas’ (Nederlandse titel: ‘Winterzon’). Niettemin is het het verhaal dat tekortschiet in deze film, aan de cast ligt het niet (er spelen zelfs veel goede acteurs in). Eerst wordt de kerst streng geboycot door de Kranks die het een principekwestie noemen. Wanneer dochter Blair (Julie Gonzalo) tegen de verwachting eerder thuis zal komen, wordt het plan waar Luther en Nora eerst beide achter stonden meteen de prullenbak ingegooid. Wat volgt is een race tegen de klok om kerst te redden en iedereen springt bij. Wat dat betreft lijkt de film op ‘National Lampoon’s Christmas Vacation’ (1989) en ‘Jingle All the Way’ (1996), alleen is deze film niet eens half zo grappig. Op een gegeven moment moet Luther de Grinch voorstellen wanneer hij net een botox-injectie heeft gehad en zijn wenkbrauwen scheef staan. Binnen het kader van dit toch al slappe verhaal had een en ander (weliswaar met zorg) toch grappiger kunnen worden gedaan en dat is jammer. De film voelt afgeraffeld aan alsof de makers even snel wat wilden verdienen met een film over kerst.

Enig lichtpunt is de prachtige verlichting en decoratie van de huizen op Hemlock Street. In de enige special feature (‘Hanging Lights on Hemlock Street’) op de DVD wordt getoond hoe dit is gedaan en hoe men dit zelf veilig kan doen.

Sarita Koendjbiharie

‘Christmas with the Kranks’ verschijnt woensdag 4 december 2013 op DVD (2 Movie Pack ‘Christmas with the Kranks’/’Call Me Claus’).