De aflossing (2017)

Recensie De aflossing CinemagazineRegie: Jorien van Nes | 80 minuten | drama, thriller | Acteurs: Gijs Naber, Waldemar Torenstra, Markoesa Hamer, Porgy Franssen, Bram Suijker

Wat weten we nu precies over de financiële crisis? Wie kunnen we aanwijzen als verantwoordelijken? Zoals dat gaat met het onrecht in de wereld is het allang niet meer het onderwerp van gesprek. Er zijn andere dingen om ons druk over te maken. Met Telefilm ‘De aflossing’ worden we weer even met onze neus op de feiten gedrukt. Het gaat helemaal niet goed in de financiële wereld.

Arne (Gijs Naber) en Thomas (Waldemar Torenstra) zijn broers, maar kunnen niet meer van elkaar verschillen. Thomas heeft een goedbetaalde baan als bankier en vertegenwoordigt alles waar Arne van griezelt, door geld te verdienen over de ruggen van onschuldige mensen. Arne is in het dagelijks leven activist, hij werkt voor het (fictieve) Liberation Front en vecht juist tegen de financiële instellingen. Er is nog meer oud zeer tussen de twee, maar wanneer hun vader overlijdt, komen de twee toch voorzichtig nader tot elkaar. Wanneer Thomas Arne verwijt dat hij – met zijn activisme – zo hard schreeuwt dat hij alleen nog maar zichzelf hoort, nodigt Arne zichzelf uit voor het Global Economic Forum, een congres waar volgens Thomas échte stappen gezet worden voor duurzaam bankieren. Arne belooft daar uitsluitend te luisteren, maar natuurlijk grijpt hij deze kans aan om op een ludieke manier zijn punt te maken. Wanneer echter blijkt dat lang niet iedereen hem serieus neemt, besluit hij in een opwelling drastischere maatregelen te nemen.

Bij die actie wordt niet alleen Arnes vriendin Josie (Markoesa Hamer) betrokken, een idealistische DJ, die tot dan toe Arne in alles heeft gesteund, maar ook Thomas ziet zich genoodzaakt zich er mee te bemoeien. Deels komt dat omdat hij vindt dat Arnes daad beslist niet door de beugel kan, maar ook uit liefde voor zijn broer én stiekem misschien ook wel omdat hij vindt dat zijn broer eigenlijk gelijk heeft. Als Arnes gedrag steeds wispelturiger wordt, ontvouwt zich een thrillerachtig plot waarvan de afloop maar moeilijk te voorspellen is.

‘De aflossing’ is een vlotte thriller, die belangrijke zaken aankaart, die echter niet helemaal uit de verf komen. Bepaalde gebeurtenissen in de film zijn nogal ongeloofwaardig, maar omdat de film verder vakkundig in elkaar zit, ga je daar tijdens het kijken gemakkelijk in mee. Met sterk geschreven dialogen wordt de vinger op de zere plek gelegd en de tegenstelling tussen de twee broers wordt nog verder versterkt door de gekozen locaties: een financieel congres en een festival. De subtiele humor in het script is ook fijn. Gijs Naber speelt op intense wijze de fanatieke Arne en hij wordt uitstekend bijgestaan door Markoesa Hamer, die een interessant personage neerzet en die tegelijkertijd als Arnes geweten fungeert. Porgy Franssen is een prima keuze voor de rol van A&P bankier Heek. Ook Waldemar Torenstra is sterk, hij schreef overigens eveneens mee aan het scenario, samen met Philip Delmaar. Prima Telefilm.

Monica Meijer

Waardering: 3.5