De Club van Sinterklaas & de Pietenschool (2013)

Regie: Melcher Hillmann | 75 minuten | familie | Acteurs: Peter van de Velde, Sem van Dijk, Louis Talpe, Nicolette van Dam, Bart Bosch, Bart Feikens, Julika Marijn, Cato Hillmann, Wilbert Gieske, Beryl van Praag, Job Bovelander, Piet van der Pas, Wim Schluter, Anouk de Pater, Tim de Zwart, Frans de Wit

Wie het prachtige prentenboek “Sinterklaas” van Charlotte Dematons kent, weet natuurlijk al lang waar Sinterklaas woont, hoe zijn kasteel er uit ziet en wat de Pieten er allemaal het hele jaar door uitvoeren. Maar dát is maar een boek. Het is veel cooler om het in het écht te zien. Daarom heeft de Club van Sinterklaas dit jaar een wedstrijd uitgeschreven. Als je de aanwijzingen goed opvolgt, kun je ‘m vinden: de Gouden Pepernoot, door Profpiet verstopt. En dan? Dan mag je als enige naar het kasteel van Sinterklaas in Spanje en word je ingewijd in de geheimen van de zware opleiding die de Pieten moeten volgen. Want Zwarte Piet word je natuurlijk niet zomaar!

In de familiefilm ‘De Club van Sinterklaas & de Pietenschool’ is Lucas (Sem van Dijk) vastbesloten om de Gouden Pepernoot te vinden. Wanneer de laatste aanwijzing op TV wordt gegeven, weet hij precies waar het ding zich bevindt. Maar als hij dolblij thuiskomt en zijn ouders het goede nieuws wil vertellen, hebben die net in de uitzending gezien dat er al een winnaar is: ene Simon de Graaier (Peter van de Velde) heeft ook een Gouden Pepernoot gevonden! Desondanks brengen Lucas’ ouders (Nicolette van Dam en Louis Talpe) hem naar het station, waar de stoomtrein naar Spanje wacht op de vinder van de pepernoot. Omdat Profpiet niet meer zeker weet of hij misschien toch twee pepernoten heeft verstopt (hij heeft een geheugenwiselixer gebruikt), mag Lucas ook mee. Simon de Graaier heeft echter een hele bijzondere reden om mee te gaan naar Spanje: hij wil voorkomen dat Sinterklaas naar Nederland en Vlaanderen komt, omdat hij als speelgoedwinkelier zijn inkomsten doorgaans ziet dalen in het najaar. Volgens hem wachten ouders met kopen van speelgoed, omdat kinderen “het dan toch wel aan Sinterklaas kunnen vragen”.

Eenmaal in Spanje geniet Lucas met volle teugen van de rondleiding. Hij raakt bevriend met Danspiet, die haar naderende Pietenexamen met angst en beven tegemoet ziet. Ze is dan wel heel goed in dansen, maar het klimmen gaat haar nog niet zo goed af. Simons snode plannen krijgen al snel vaste vorm en hij lijkt er in te slagen het Sinterklaasfeest te saboteren. Als dat maar goed gaat…

‘De club van Sinterklaas & de Pietenschool’ is een fijne familiefilm, waar je met het hele gezin van kunt genieten. De makers slagen er in om alle leeftijden te bedienen: de jongste kinderen zullen ademloos toekijken naar alle taken die de Pieten moeten vervullen om het felbegeerde Pietendiploma te halen, maar zullen ook met spanning afwachten of de gemene Simon slaagt in zijn missie. Het heeft er namelijk lang alle schijn van… De iets oudere kinderen zullen meeleven met Lucas en Danspiet en vinden de domme Muziekpiet en de verstrooide Profpiet vast hilarisch. Het aanstekelijke dansje van Danspiet trekt iedereen over de streep (wedden dat je mee wil dansen?). Voor volwassen kijkers zijn de knipogen in het script met betrekking tot de concurrentie die Sint betekent voor de speelgoedindustrie leuk en is het geheel echt geen straf om mee te kijken. De film ziet er verzorgd uit, de locaties zijn aansprekend en het enthousiasme van de cast is besmettelijk. Als je maar dit jaar maar één Sinterklaasfilm gaat kijken in de bioscoop (het is ten slotte nog steeds crisis), dan is ‘De Club van Sinterklaas & de Pietenschool’ zonder twijfel de beste keuze.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 31 oktober 2014