De kleine held – Everyone’s Hero (2006)

Regie: Christopher Reeve, Colin Brady, Dan St. Pierre | 86 minuten | animatie, komedie, avontuur, familie, sport | Originele stemmencast: William H. Macy, Rob Reiner, Brian Dennehy, Raven-Symoné, Robert Wagner, Richard Kind, Jason Harris, Jake T. Austin, Joe Torre, Mandy Patinkin, Forest Whitaker, Whoopi Goldberg, Ritchie Allen, Cherise Boothe, Jesse Bronstein, Ralph Coppola, Ed Helms, Ray Iannicelli, Gideon Jacobs, Marcus Maurice, Amanda Parsons, Dana Reeve, Will Reeve, Ron Tippe, Conor J. White, Rochelle Hogue, Sondra James, Matthew Laborteaux, Greta Martin, Christie Moreau, Sean Oliver, Charles Parnell, Dennis Pressey, Robin Williams, Tyler James Williams, Cornell Womack

Christopher Reeve kennen we vooral als de vertolker van Superman, de acteur die in 1995 na een val van zijn paard verlamd raakte. Reeve, die in oktober 2004 op slechts 52-jarige leeftijd plotseling aan een hartaanval overleed, heeft echter veel meer gedaan. Hij speelde in tientallen series en films, maar timmerde ook aan de weg als schrijver, regisseur en producent, zij het op bescheiden schaal. Kort voor zijn overlijden werkte hij met zijn tweede vrouw Dana aan de animatiefilm ‘Everyone’s Hero’, over een jongetje wiens droom om ooit een grote honkballer te worden uitkomt. Reeve was als producent en regisseur bij de film betrokken. Na zijn overlijden nam Dana zijn taken over, maar ook zij kwam vroegtijdig te overlijden. In maart 2006, kort voor haar 45e verjaardag, stierf ze aan longkanker. Als hommage aan Christopher en Dana hebben anderen de film gecompleteerd, zodat deze in september 2006 uitgebracht kon worden.

‘Everyone’s Hero’ speelt zich af in het Amerika van de jaren dertig, de tijd van de Grote Depressie. De tienjarige Yankee Irving is dol op honkbal. Zijn kamer hangt helemaal vol met posters en plaatjes, vooral van zijn held; de legendarische Babe Ruth. Zelf honkballen zit er echter niet in voor Yankee, want hij komt kracht en lengte te kort. En dus blijft het bij de bezoekjes aan zijn vader, die ’s avonds het stadion van de New York Yankees schoonmaakt. Op een avond wordt Darlin’, het befaamde slaghout van Babe Ruth gestolen. Yankee heeft een onguur type gezien op de avond van de diefstal en is ervan overtuigd dat deze Lefty Maginnis – werper van de Chicago Cubs, de grote concurrent van de Yankees in de World Series – Darlin’ gestolen heeft. Samen met de opgefokte sprekende honkbal Screwie besluit hij het slaghout terug te halen, zodat Babe Ruth hem op tijd heeft en de Yankees de World Series kunnen winnen. Op zijn reis van New York naar Chicago ontmoet hij allemaal interessante types, terwijl hij achtervolgd wordt door de vervelende Lefty.

De wereld van de animatiefilm is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Waar je voorheen de harten van het publiek nog wel kon stelen met een simpel maar sympathiek verhaaltje, raast de concurrentie je nu aan alle kanten voorbij als je niet met iets nieuws komt. Disney/Pixar steekt met kop en schouders boven de anderen uit en eigenlijk kan alleen Dreamworks in het spoor blijven. De studio achter ‘Everyone’s Hero’ – in Nederland overigens uitgebracht als ‘De Kleine Held’- is Fox. De standaard ligt enorm hoog in de wereld van de animatiefilm en Fox is duidelijk een van de mindere spelers. De animaties voldoen, maar schieten ernstig tekort wanneer ze vergeleken worden met het werk van Pixar. Waar ‘Everyone’s Hero’ echter het meest tekortschiet is op het gebied van verhaal- en karakterontwikkeling. De film richt zich duidelijk op de jongste Amerikaanse jeugd. In hoeverre zij Babe Ruth kennen – er wordt namelijk nauwelijks informatie gegeven over diens legendarische status – is nog maar de vraag. Laat staan dat kinderen buiten de VS weten wie deze illustere sportman is.

De karakters – met als dieptepunt toch wel de mopperende honkbal die kibbelt met een al even mondig slaghout – zijn vrijwel allemaal bijzonder vlak en voorspelbaar. Dat geldt ook voor het flinterdunne verhaallijntje. En waar Fox zich niet met zijn animaties weet te onderscheiden, had best wat meer aandacht mogen worden besteed aan juist die aspecten. Maar goed, een animatiefilm hoeft natuurlijk geen dubbele lagen te hebben om ook volwassenen te vermaken. We zijn echter zo verwend door Pixar de laatste jaren dat je het haast verwacht van elke CGI-animatiefilm. Dubbele bodems en subtiele knipoogjes ontbreken hier in zijn geheel. Grappig is het ook allemaal niet. Wel leuk zijn de talloze bekende acteurs die hun bijdrage leveren in de stemmencast. Onder hen Forest Whitaker, Robin Williams, Brian Denney, Whoopi Goldberg en Rob Reiner. De leukste bijdrage komt van William H. Macy als de duistere Lefty Maginnis. De scène waarin hij de achtervolging op Yankee inzet op het spoor is een van de zeldzame hoogtepunten van deze verder vlakke film.

‘Everyone’s Hero’ gaat gebukt onder het feit dat je in deze tijd niet meer aan kunt komen met een animatiefilm die met een beperkt budget gemaakt is. Men maakte de keuze liever grote sterren te contracteren die de stemmen verzorgen, dan dat er extra geld werd uitgetrokken voor betere en mooiere animaties en een originelere verhaallijn. Het publiek is door de pareltjes van Pixar verwend geraakt en loopt niet meer warm voor een bescheiden en charmante maar toch ook erg kleurloze animatiefilm als ‘Everyone’s Hero’.

Patricia Smagge