Deep Evil (2004)

Regie: Pat Williams | 90 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Lorenzo Lamas, Ona Grauer, Adam Harrington, Jim Thorburn, Will Sanderson, Rachel Hayward, Michael Kopsa, Lindsay Maxwell, Rachel Grodnik, Michael P. Northey, Ron Selmour, Heather Feeney, Leah Cairns, Sean Whale

Het verhaal van ‘Deep Evil’ gaat aanvankelijk om biologische wapens, later komt men erachter dat dit wapen een wel zeer intelligente buitenaardse levensvorm is, die allerlei gedaanten kan aannemen. Een plot over aliens die de wereld bedreigen blinkt inderdaad niet uit qua originaliteit. Er worden door de acteurs zelfs schaamteloos vergelijkingen gemaakt met gelijksoortige films als ‘The Blob’ (1958) en ‘Alien’ (1979). Niettemin zit er op zich potentie in dit verhaal. Een waterdruppel op een op aarde ingeslagen meteoriet met DNA van een buitenaardse levensvorm. Een druppel die vrijwel in elke omgeving kan overleven en zich kan aanpassen. Een arrogante overheid die denkt de vorm te kunnen klonen, beheersen en uiteindelijk in te kunnen zetten bij oorlogsvoering. Een speciaal team van wetenschappers en militairen dat op onderzoek uit moet wanneer er iets goed mis lijkt te zijn op de militaire basis.

Bij het bekijken van ‘Deep Evil’ moet men zich ook realiseren dat deze film voor de televisie is gemaakt. Maar zelfs met dat in gedachten had het allemaal beter gekund. Rollen worden er niet uitgediept, het zal de kijker ook een worst wezen wie wel of niet overleeft en waarom. Het einde voelt afgeraffeld aan. De slechte dialoog en de magere plot maken ‘Deep Evil’ diep triest maar lichtpuntjes in de film zijn sommige special effects met water en actrice Ona Grauer (dokter Cole) van o.a. ‘House of the Dead’ (2003) die wel indruk maakt. In ‘Deep Evil’ lijkt het voor Lorenzo Lamas, bekend als bad guy van de televisieserie ‘Renegade’ en good guy uit ‘Grease’ (1978), bergafwaarts te gaan wat betreft de rollen. Hij speelt Trainor, een stoere militair die rotzooit met de dochter van de generaal. Een toepasselijke rol voor hem, maar hij komt er bekaaid af met slappe teksten en een miserabel einde. Lamas’ fans zullen hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld zijn. Kortom, er had veel meer in deze film gezeten dan dat eruit is gehaald. Daardoor is het bekijken van ‘Deep Evil’ iets wat je kunt doen of laten. Veel meer kan er niet over gezegd worden.

Sarita Koendjbiharie