Demons from Her Past (2007)

Regie: Douglas Jackson | 120 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Alexandra Paul, Michael Woods, Cynthia Gibb, Rob Stewart, John Ralston, Kevin Jubinville, Sophie Gendron, Judy Marshak, Janet Lane, Steven McPhail, Caitlin Mulqueen

Alexandra Paul is dankzij de televisieserie “Baywatch” internationaal bekend geworden. Hierin vertolkte ze van 1992 tot 1997 de rol van Lt. Stephanie Holden. Paul bleef, in vergelijking tot collega David Hasselhoff, niet stil zitten nadat ze de serie verliet. Ze heeft intussen meer dan vijftig filmrollen gespeeld. Je ziet haar vooral opduiken in B-films, zoals ‘Demons from Her Past’. Hierin speelt Paul de hoofdrol van Allison Buchanan. Allison keert na ruim vijfentwintig jaar terug in het plaatsje Gilroy om de begrafenis van haar oma bij te wonen. Haar terugkeer betekent niet veel goeds voor de koele zakenman KC (Rob Stewart), dokter Jeremy (Kevin Jubinville), politieagent Ray (Michael Woods) en havenmeester Quentin (John Ralston). Allen hebben een rol gespeeld in een dodelijk auto-ongeluk waarvoor Allison uiteindelijk opdraaide. Hun zorgvuldig opgebouwde levens lijken in gevaar te komen met Allisons komst.

Qua leeftijd en uitstraling is Alexandra Paul goed gecast als de vastberaden Allison Buchanan, daarbij heeft ze de nodige ervaring in het drama en thriller circuit. In ‘A Woman Hunted’ uit 2005 speelt ze namelijk ook een sterke vrouw die haar leven weer op de rails wil hebben. Maar Paul’s spel verbloemt het zwakke script van ‘Demons from Her Past’ niet. De synopsis klinkt veelbelovend, maar de uitwerking laat te wensen over. Je voelt wel iets mee met Allison, maar écht medelijden wekt dit karakter niet op. Haar vastberadenheid veroorzaakt eerder irritatie. Flashbacks van Allison’s nare tijd in de gevangenis hadden het karakter meer diepgang kunnen geven. Zo krijg je als kijker meer besef van de impact van het auto-ongeluk en leef je meer met Allison mee. Een gemiste kans van scriptschrijver Christine Conradt, die een tamme aanpak heeft gekozen om de gevolgen te belichten.

‘Demons from Her Past’ is een thriller, maar het is geen exemplaar waarnaar je continu in spanning zit te kijken. De bad guys Ray, KC en Jeremy missen overtuigingskracht. Deze personages kun je niet door en door slecht noemen. De acties die de mannen in het eerste gedeelte van de film uithalen, zetten je namelijk niet op het puntje van je stoel. Een voorbeeld hiervan is een pakje dat om middernacht bij Allison wordt bezorgd. Wanneer je de inhoud ziet, is het misschien even gruwen, maar meer ook niet. Pas tegen het eind van ‘Demons from Her Past’ bouwt de spanning pas echt op, dan kruipen de bad guys uit hun schulp. Voor een echte thrillerfan is dat echter te laat. ‘Demons from Her Past’ is onderhoudend, maar mist de nodige pit en gaat daardoor als een nachtkaarsje uit.

Ans Wijngaarden