Des nouvelles de la planète Mars (2016)

Regie: Dominik Moll | 91 minuten | komedie | Acteurs: François Damiens, Vincent Macaigne, Veerle Baetens, Jeanne Guittet, Tom Rivoire, Michel Aumont, Catherine Samie, Philippe Laudenbach, Olivia Côte, Léa Drucker, Julien Sibre, Olivier Faliez, Eric Bougnon, Gaspard Meier-Chaurand, Olivier Galzi, Mario Pecqueur, Olivier Faursel, Hayssam Hoballah

Het zit goedsul Philippe Mars (François Damiens uit ‘La famille Bélier’), een gescheiden vader van twee kinderen en werkzaam bij een IT-bedrijf, niet mee. Zijn ex-vrouw dumpt de kinderen een paar dagen eerder en zijn übercoole baas zadelt hem op met de hypersensitief nerveuze Jérôme. In zijn dromen is Philippe astronaut en af en toe komen zijn ouders langs uit het hiernamaals om te vragen of alles wel goed met hem gaat.

Philippe kan geen nee zeggen, zodat iedereen een loopje met hem neemt. Zijn dochter Sarah, studiebol par excellence en overambitieus, noemt hem een loser en ook met zijn militante (dierenactivist/vegetariër) zoon Grégoire heeft hij heel wat te stellen.

Als – door omstandigheden – Jérôme, zijn contactgestoorde love-interest Chloé én de hond van zijn kunstzinnige zus Xanaé bij hem intrekken, lopen de gemoederen hoog op. Zeker als Philippe door zijn zoon op de hoogte wordt gesteld van de extremistische plannen die Jérôme en Chloé smeden aangaande een nieuw geopende megakippenfokkerij….

Regisseur Dominik Moll heeft in Damiens de perfecte ‘good guy’ gevonden om zijn komedie aan op te hangen. Diens performance staat als een huis. Gedurende het verhaal krijg je steeds meer te doen met de aardige, gevoelige Philippe. Let wel: ‘Des nouvelles de la planète Mars’ is geen laugh-out-loud comedy. De humor is subtiel. Gelukkig maar want in deze setting, met de verschillende ‘gekken’ die Philippe omringen, zou de verhaallijn in verkeerde schrijvershanden ook totaal kunnen ontsporen.

Ben jij iemand die alles ‘zomaar’ laat gebeuren? Kijk deze film en bedenk: “Wanneer grijp ik zelf weer de controle over mijn eigen leven? Wanneer bijt ik van me af, breek ik uit de kooi?” ‘Des nouvelles de la planète Mars’ is een prettige kijkervaring, zonder al teveel hoogte- en of dieptepunten. En dat alles aan het eind op een rare manier toch weer goed komt? Dat is (psycho)logisch…!

Ruud Stift

‘Des nouvelles de la planète Mars’ verschijnt dinsdag 23 augustus 2016 op DVD.