Detroit Rock City (1999)

Regie: Adam Rifkin | 91 minuten | komedie, avontuur, muziek | Acteurs: Edward Furlong, Sam Huntingdon, James DeBello, Giuseppe Andrews, Lin Shaye, Melanie Lynskey, Natasha Lyonne, Miles Dougal, Nick Scotti, Emmanuela Chiqui, David Quane, Rodger Barton, Kathryn Haggis, David Gardner, Shannon Tweed, Joe Flaherty, Kristin Booth, Matthew G. Taylor, Aaron Berg, Paul Brogran

KISS staat voor Knights In Satan’s Service, vindt de zwaargelovige moeder van Jam (Sam Huntingdon), die eigenlijk Jeremiah heet. En daarom mag hij nooit de muziek luisteren, in huis hebben of, kan het nog erger, een concert willen bezoeken. KISS is voor Jam en zijn vrienden hét lichtend voorbeeld van hoe rockmuziek gemaakt dient te worden. Samen met Hawk (Edward Furlong), Trip (James DeBello) en Lex (Giuseppe Andrews) heeft Jam een eigen band, Mystery. Op de Robert J. Kennedy School zijn zij de dropouts. Alles wat telt in die dagen, we spreken over 1978, is disco. De tijd van Village People, John Travolta, Hot Chocolate en zelfs ‘Radar Love’ van de Golden Earring is te horen.

De jongens hebben vier kaartjes voor het concert van KISS, die op zal treden in Detroit. Helaas weet de moeder van Jeremiah de kaarten te onderscheppen, te vernietigen en Jeremiah wordt naar de strengste kostschool gestuurd die Michigan rijk is. Hawk, Trip en Lex laten het er niet bij zitten en zetten alles op alles om alsnog vier kaarten voor het concert van hun idolen te bemachtigen. Dat lukt ze natuurlijk en uiteindelijk staan ze (bijna) vooraan te genieten van de muziek van de heren van KISS. Maar voordat ze daar staan beleven ze nog heel wat avonturen. Een ieder moet op zijn eigen wijze een kaartje weten te bemachtigen.

‘Detroit Rock City’ laat de jaren zeventig weer een beetje herleven. De gelikte soundtrack met heel veel ‘o ja’ muziek, de nieuwsitems in het begin; de jaren zeventig zijn direct aanwezig.

De jacht op de toegangskaarten is voorspelbaar, maar een glimlach is soms niet te onderdrukken in deze typische ’teenager’-film, waarin het pubergedrag als het zich afzetten tegen ouders, kerk en maatschappij centraal staat. De humor is gelukkig niet zo plat als in ‘American Pie’, maar subtiel, er wordt goed gebruik gemaakt van de komische talenten van de cast. De acteurs hebben zichtbaar lol gehad met het maken van de film en dat komt het geheel zeker ten goede.

‘Detroit Rock City’, mede geproduceerd door de leadzanger van KISS, Gene Simmons, lijkt bedoeld om de rockgroep KISS weer op de kaart te krijgen. In Nederland is deze band het meest bekend van hun hit ‘I Was Made For Loving You’, maar in de Verenigde Staten hebben zij een heuse rock and roll status. Na 91 minuten is de conclusie: Zet vier maffe vrienden bij elkaar, ieder met hun eigen karakter en eigenaardigheden, schrijf voor een ieder een avontuur met spanning, humor, liefde en een vleugje onschuldige sex en je krijgt een leuke, ontspannende film.

Gerard de Bruijn