Deuren naar de ziel – Doors to the Soul (2008)

Regie: Elizabeth Rocha Salgado | 48 minuten | documentaire

In ons leven maken we veel gebruik van onze zintuigen. Meer dan we beseffen. We hebben niet in de gaten hoeveel geluk we hebben dat we kunnen zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Stel je voor dat je één van deze zintuigen zou missen. Het leven zou er dan een stuk anders uit gaan zien. We realiseren het ons niet altijd, maar bij alles wat we doen, gebruiken we deze zintuigen. Om aan te tonen hoe belangrijk zintuigen zijn in ons leven en ons werk, maakte Elizabeth Rocha Salgado er een film over.

Er worden verschillende mensen gevolgd die voor hun werk afhankelijk zijn van hun zintuigen.

‘Deuren naar de ziel’ begint met een close-up van een oog. Een blinde man wordt gevolgd die met zijn hond probeert een weg te vinden door het verkeer. Zijn gevoelszintuig is echter zo sterk ontwikkeld dat hij bloemen kweekt en boeketten samenstelt. Hij ziet niets, maar hij weet en voelt dat hij prachtige kleurencombinaties maakt. Een andere man is componist. Hij heeft zijn oren hard nodig bij zijn werk. Weer iemand anders is kok. Deze man is vooral gericht op het proeven. Hij wil voor mensen het lekkerste eten klaar maken. Een lijkenspeurder heeft zijn neus hard nodig, een astronoom heeft een scherp zicht nodig. Deze mensen worden gevolgd in hun dagelijkse doen. Er gebeurt niets bijzonders, er zit geen opmerkelijk verhaal achter.

Toch zijn de beelden zo gemonteerd dat het leuk blijft om te kijken naar gewone mensen die dagelijkse dingen doen. En dat is een hele prestatie op zich! Als je deze documentaire gaat kijken, kun je je in eerste instantie afvragen waarom deze film eigenlijk gemaakt is. Het doel is een beetje onduidelijk en vreemd. Wie gaat er nu een film maken over zintuigen? Hoe kom je op dat idee? Maar als de film slechts een paar minuten aan de gang is, wordt je al helemaal meegesleurd met de mensen die gevolgd worden. Dan besef je ineens dat het helemaal niet zo vreemd is om eens stil te staan bij onze zintuigen. We gebruiken ze namelijk iedere dag en mogen blij zijn dat we ze hebben. ‘Deuren naar de ziel’ is een ode aan onze zintuigen.

Eveliene Sanders