Devil Man – Debiruman (1987)

Regie: Tsutomu Iida | 108 minuten | actie, animatie, fantasie, horror | Acteurs: Tanaka Ryouichi, Sakamoto Sumie, Shibata Hidekatsu, Nagai Ichirou, Yanami Jouji

Dierenmishandeling, sadisme en seksistische monsters: niks blijft je bespaard in de wondere wereld die ‘Devil Man’ heet. Deze Japanse cartoon stopt de H in horror en ook qua actie hoeft de tekenfilm zich nergens voor te schamen. In een kleine 108 minuten heb je je portie nihilistisch geweld voor vandaag wel even gehad.

‘Devil Man’ gaat over Akira, een jonge student. De scholier is een welopgevoede jongeman met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als Akira op een dag zijn oude schoolvriend Ryo tegen het lijf loopt verandert zijn leven op slag. Het duo ontdekt dat een aantal duivels de aarde willen veroveren. Akira en Ryo sluiten een pact en besluiten om hun menselijkheid op te offeren in ruil voor demonische krachten. De zachtaardige Akira verandert in Devil Man, een moordlustige demon. De aarde heeft Devil Man als beschermheer, maar tegen welke prijs?

‘Devil Man’ is bijna twintig jaar oud, maar toch blijft de hoeveelheid geweld die op je afgevuurd wordt behoorlijk schokkend. De monsters die je te zien krijgt zijn goor en griezelig en dat is niet slecht als je nagaat dat de serie al heel wat jaartjes op de teller heeft staan. De animatie is nog steeds overtuigend en de bizarre karakterontwerpen hebben een geheel eigen smoel, zodat de reeks tussen al het computergeweld van tegenwoordig nog steeds op eigen benen kan staan. ‘Devil Man’ oogt gedetailleerd en is duidelijk met veel fantasie ontworpen.

Niet alleen qua uiterlijk is ‘Devil Man’ extravagant, ook de verhaallijn is behoorlijk verknipt. Tussen de non-stop-actie en de grafische horror door schuilt een verrassend verhaal over het dualisme in de mensheid verbeeld door de morele erecode en rechtschapenheid van Akira versus de hedonistische en egoistische levensstijl van Devil Man. De sadistische acties van Devil Man zijn zo gewelddadig dat je je afvraagt wie nu eigenlijk erger is, de demonen die hij bevecht of Devil Man zelf? De monsters doden om te overleven, Devil Man leeft om te doden.

Het interessante aan deze anime is dat de diepere thematiek fier overeind blijft staan, zonder dat dat ten koste van de actie gaat. De film heeft een enorm hoog tempo en een al even indrukwekkende hoeveelheid plotwendingen voor je in petto. Voorspelbaar wordt ‘Devil Man’ geen moment, met de minuut vreemder dan weer wel.

De actie wordt steeds buitenissiger en de sfeer steeds aparter. Voor de fans van anime’s is dat leuk, maar voor nuchter ingestelde filmkijker kan de over-de-top serie behoorlijk vermoeiend overkomen. Als je je echter open kunt stellen voor een bizar Japans cultfenomeen, dan wacht er een bijzondere kijkervaring op je.

Frank v.d. Ven