Down with Love (2003)

Regie: Peyton Reed | 101 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Renée Zellweger, Ewan McGregor, David Hyde Pierce, Sarah Paulson, Rachel Dratch, Jack Plotnick, Tony Randall, John Aylward, Warren Munson, Matt Ross, Michael Ensign, Timothy Omundson, Jeri Ryan, Ivana Milicevic, Melissa George

Je ziet het van mijlenver aankomen: keiharde macho Cather (Ewan McGregor, bekend van ‘Shallow Grave’, ‘Trainspotting’ en ‘Moulin Rouge’) valt uiteindelijk ook voor de charmes van Barbara Novak (Renée Zellweger uit onder meer ‘Bridget Jones’-films, ‘Chicago’ en ‘Cold Mountain’), hoeveel de twee ook om elkaar heen draaien gedurende deze romantische komedie. Dat de clou niet zwaar verstopt zit en het verhaaltje niet zo bijster origineel is, maakt in het geval van ‘Down with Love’ niet uit. De vormgeving, het speelplezier en de soundtrack maken het geheel meer dan de moeite waard.

In heerlijke retrostijl wordt ons de styling van deze film voorgeschoteld. Renée Zellweger heeft in bijna ieder shot een ander kleurrijk outfitje aan, de setdesigners hebben zich helemaal uitgeleefd op de verschillende vertrekken. De hele ‘look and feel’ van 1962 komt zeer geloofwaardig over.

Daarbij helpt ook het scherpe acteren van met name de twee hoofdrolspelers. Ewan lijkt zo uit het gefilmde tijdperk te zijn gelopen en speelt er heerlijk vrouwonvriendelijk op los. Tot hij door de knieën gaat voor Renée, uiteraard. De twee acteurs hebben al vaker getoond te beschikken over de nodige komedietalenten, ‘Down with Love’ was voor hen dan ook een koud kunstje. Leuk om te zien dat Oscarwinnares Zellweger met alle genres uit de voeten kan. Schijnbaar fluitend rollen beide acteurs door het script. Jammer is wel dat richting het eind van de film de scherpe kantjes verdwijnen en de makers er iets te gemakkelijk vanaf proberen te komen.

De film wordt ook gedragen door perfect uitgevoerde zestigerjaren muziek. Vanaf de openingscredits zit je er al meteen middenin. Wat het kijkplezier helemaal vergroot: compleet in de stijl van oude cartoons zijn de bewegingen synchroon neergezet aan de muziek. Dus zien we bijvoorbeeld de wimpers van Renée Zellweger perfect in de maat mee knipperen. Een swingend geheel.

In respectievelijk ‘Moulin Rouge’ en ‘Chicago’ lieten McGregor en Zellweger al horen naast acteren ook een aardig nootje mee te kunnen zingen. In ‘Down with Love’ herhalen ze het trucje en zingen ze tijdens de aftiteling een heerlijk jaren zestig getint duet.

‘Down with Love’ is een mierzoete en toch stiekem eigenwijze komedie die zich laat bekijken als een uitgerekte videoclip in retrostijl. Vind je de aankleding van Austin Powers leuk maar wil je iets minder joligheid en meer romantiek? Ga dan deze komische film zien!

Joep Jong


Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 september 2003