Drown (2015)

Regie: Dean Francis | 93 minuten | drama, sport | Acteurs: Matt Levett, Maya Stange, Jack Matthews, Harry Cook, Lucy Green, Jessina Oakes, Meg McDermott, Kimberly Lim, Robin Gonnella, Kate Ryerson, Jeremy Burtenshaw, Matt James, Daniel Needs, Joel Davies, Phillipe Witana, Bill Young

Geen trend, wel opmerkelijk. Kort na elkaar verschijnen twee drama’s over homoseksuele mannen die als parttime baywatcher de kost verdienen. Het Braziliaanse ‘Praia de futuro’ (2014) is een diepgaand arthousedrama over de speurtocht van een ontwortelde ziel. Het Australische ‘Drown’ (2015) staat daar lijnrecht tegenover. ‘Drown’ toont een knetterharde krachtmeting tussen een homoseksuele strandwacht en diens homofobe collega.

Hoofdmoot van ‘Drown’ vormt het avondje stappen van de drie strandwachten Len, Phil en Meat. Terwijl de avond steeds meer uit de hand loopt, zien we in flashbacks hoe de frictie tussen Len en Phil is ontstaan. Zoals het een beetje macho betaamt, heeft Len moeite met zijn eigen seksuele geaardheid. Len is stiekem zo gay als wat. Als hij de knappe homo Phil betrapt met een vriendje, slaat zijn verwarring om in haat. Giet daar wat alcohol bij en het resultaat is explosief.

Hoewel ‘Drown’ niets nieuws vertelt, is het een verfrissende film. Met zijn hypersnelle montage, gefilterd palet en pompende muziek lijkt hij soms meer op een videoclip dan een speelfilm. Opmerkelijk, aangezien deze film is gebaseerd op een toneelstuk. Maar het werkt. Net als bij onze strandwachten krijgt ons adrenalinegehalte een flinke zwieper, zodat de climax keihard binnenkomt.

‘Drown’ heeft meer te bieden dan alleen die heftigheid. Matt Levett speelt de homofobe Len dermate overtuigend, dat je dwars door de haat de menselijkheid blijft zien. Harry Cook is minstens zo goed als Meat, een vriendelijke jongen die wél zeker is van zijn (hetero)seksuele voorkeur en de schakel vormt tussen Len en Phil. Voor Meat is het geen probleem om in een gay bar te dansen met een leuke jongen. Maya Stange is een andere opvallende verschijning, die opduikt in een korte maar hartverscheurende scène.

‘Drown’ vertelt hoe moeilijk het is om binnen een machowereld je eigen afwijkende voorkeur te volgen. In een pulserend ritme en met een continue agressieve lading, razen we af op een onvermijdelijke climax. Dat deze film je daarbij laat meeleven met de wanhoop van een homofobe macho, is op zijn minst knap. Bovendien is ‘Drown’ onderhoudend en spannend. Prachtfilm dus.

Henny Wouters

Waardering: 4

DVD-release: 26 maart 2015