Dummy (2006)

Regie: Diederik van Rooijen | 10 minuten | korte film | Acteurs: Gijs Scholten van Aschat, Fedja van Huêt, Priscilla Knetemann

De film is interessant door het interessante uitgangspunt. De twee mannen spelen het psychologische spel goed, waardoor het een spannend geheel wordt. Gijs Scholten van Aschat is geloofwaardig als wanhopige vader, verteerd door schuldgevoel en op zoek naar een manier om de dood van zijn dochter te wreken. Fedja van Huêt speelt de veroorzaker van het ongeluk, de man die de vader en zijn dochter heeft aangereden. Hij zat dronken achter het stuur, onder invloed van zeven bier, drie baco’s en een wijn (rood).

Als hij wakker wordt en blijkt vastgebonden te zijn op een stoel, in een grote, lege kamer, begint voor hem (en de kijker) de grote vraag wáár hij is, waaróm, en wát er gaat gebeuren. Wie hem op deze manier vasthoudt wordt snel duidelijk, maar wat deze man van hem wil blijft tot laat in de film een raadsel. Mooi is dat de mannen in de loop van het verhaal een soort sympathie voor elkaar lijken te gaan voelen, of ten minste toch een acceptatie. Door het overtuigende spel van beide acteurs vervagen langzaam de grenzen tussen dader en slachtoffer en uiteindelijk voelen we als kijker voor allebei een soort medelijden.

Er wordt niet of nauwelijks gescholden of geslagen, iets wat bij andere ontvoerings- (of wraak-) verhalen wel vaak voorkomt. Dit houdt de film juist spannend, je bent eigenlijk steeds aan het wachten tot er dan toch iets ergs gaat gebeuren. Het psychologische aspect is dan ook het belangrijkst in deze korte film, omdat er (behoudens het begin en het einde) eigenlijk niet veel gebeurt. Maar de broeierige sfeer wordt wel mooi overgebracht, net als de stijgende spanning in de kale ruimte waar de twee mannen het grootste gedeelte van de film doorbrengen. Ook zorgt deze langzame, broeierige opbouw ervoor dat het gruwelijke einde nog harder aankomt en een behoorlijke indruk achterlaat.

Ruby Sanders