Dura Lex (2011)

Regie: Anke Blondé | 18 minuten | korte film, drama, familie | Acteurs: Wine Dierickx, Nico Sturm, Iris van Cauwenbergh, Wim Willaert

Een moeder komt thuis, het lijkt een normale vrouw op een normale dag te zijn. Toch staan er ineens twee inspecteurs voor de deur. Zij spelen een machtsspelletje en proberen bepaalde informatie te winnen van de vrouw. Het is echter niet duidelijk wat ze precies willen horen. De vrouw heeft wel het vermoeden dat het om haar schoonmaakster Diana gaat, die toch geen Diana blijkt te heten. En wat doe je dan? Neem je je werkster in bescherming? Geef je haar aan? Heb je hier überhaupt wel controle over de gebeurtenissen?

In de spannende korte film ‘Dura Lex’ wordt het verhaal in kleine doses afgegeven, en dat werkt erg goed. De actrice die de moeder speelt is zeer subtiel en sterk in haar spel, de kleinste vertwijfelingen spreken uit haar lichaamstaal.

Voor een film waarin eigenlijk heel weinig gebeurt, en waarin juist veel aandacht aan de koffie wordt besteedt, is het erg spannend. En dat is knap. De makers wekken in ieder geval de interesse voor een vervolg, wat best een actiefilm in volle filmlengte kan zijn. De techniek van het vertellen en het juist niet geven van informatie hebben de makers al onder de knie.

Mirte Brethouwer

‘Dura Lex’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).