Elvy’s wereld: So Ibiza (2018)

Recensie Elvy's wereld: So Ibiza CinemagazineRegie: Erwin van den Eshof | 80 minuten | komedie | Acteurs: May Hollermann, Jill Schirnhofer, Kalvijn, Défano Holwijn, Irene Moors, Buddy Vedder, Stephanie van Eer, Sylvie Meis, Nienke Plas, Djamila, Rutger Vink, Claartje Rose, Femke Meines, Sarah Nauta, Bibi

Okay, filmquiz-vraag. In welke recente Nederlandse tienerfilm draait het om een mode-ontwerpwedstrijd, waarbij de hoofdrolspeler het opneemt tegen een (totaal niet getalenteerde) klasgenoot die in de finale een gestolen ontwerp van de hoofdrolspeler als het hare presenteert?
A. Fashion Chicks
B. 100 % Coco
C. Elvy’s wereld: So Ibiza
Het goede antwoord is… alle drie! Het is ongelooflijk, maar dit inmiddels uitgekauwde recept vindt nog steeds productiegeld in ons koude kikkerlandje. Ook ‘Elvy’s wereld: So Ibiza’ draait om zo’n dromende, maar uiterst creatieve, jonge dame, die “het wil maken in de modewereld”. De film is gebaseerd op de boeken van Jill Schirnhofer, die ook een rol speelt in de film.

Elvy is een bescheiden tiener die elk vrij moment gebruikt om te tekenen (haar tekenstijl is exact die van creakoningin Jill Schirnhofer, razend populair onder knutselende kinderen). Ze ontwerpt al kleding vanaf haar zesde, maar ze vindt eigenlijk geen tekening goed genoeg. Daarom heeft nog niemand ooit iets van haar gezien. Maar wanneer de onaardige Emma zich opgeeft voor de Future Fashion Awards, waarvan de finale op Ibiza gehouden wordt, spoort haar beste vriend haar aan toch mee te doen. Elvy schrijft zich in en natuurlijk worden zowel zij als haar rivale uitgenodigd om op Ibiza auditie te komen doen.

Er is één probleempje: Elvy moet eigenlijk in de zomervakantie naar de zomerschool van haar ouders. Maar daar heeft het vindingrijke meisje wel iets op gevonden, met een beetje hulp kan ze zo doen alsof ze in het koude, gure Nederland is in plaats van op het zonnige Ibiza…

‘Elvy’s wereld: So Ibiza’ kent nauwelijks een verrassende ontwikkeling, maar echt storend is dat niet. De acteurs geloven in hun rol en hebben er duidelijk plezier in. De film ziet er verzorgd uit, met grappige details, die geïnspireerd zijn op het werk van Elvy’s bedenker Jill Schirnhofer – die hier de rol van volwassen zus van Elvy op zich neemt.

De boodschap van het verhaal is er eentje die we ook al in talloze andere jeugdfilms gezien hebben – dat je trouw aan jezelf moet blijven. Maar ‘Elvy’s wereld: So Ibiza’ gaat wel uit van extreme situaties. Welke tiener gaat zo ver om alleen op het vliegtuig te stappen en dagenlang familie en vrienden voor te liegen? Hoeveel tieners ontmoeten op het strand een beroemdheid, herkennen diegene totaal niet en laten diegene als een blok voor hen vallen?

Maar eigenlijk is ‘Elvy’s wereld: So Ibiza’ een film voor zowel dromers als doeners. De dromers kunnen wegzwijmelen bij de romantiek en de onvermijdelijke roem die Elvy staat te wachten. Die wijze levensles hoeft echt niet van deze film te komen. De doeners raken vast geïnspireerd om zelf mooie dingen te doen met hun leven.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 september 2018
DVD-release: 31 januari 2019